Siirry sisältöön

Kuin kaksi marjaa?

Teksti Tuula Toivio & Laura Myllymäki

Näkemys kriisinhallinnasta erottaa Perussuomalaiset ja Sinisen tulevaisuuden. Ulkopolitiikka keräsi vertailuun puolueen ja yhdistyksen ulkopoliittisia linjauksia puheenjohtajilta.

 

Euroopan unioni

PS: Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan puolue ei aja EU-kansanäänes­tyksen järjestämistä juuri nyt, vaikka ajaakin EU-eroa pitkällä aikavälillä. Puolue on aiemmin vaatinut EU-kansanäänestyksen järjestämistä muun muassa EU-vaaliohjelmassaan.

ST: Sininen tulevaisuus ei aio vaatia EU-eroa, sanoo Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho. Hän toimii Sininen tulevaisuus -yhdistyksen puheenjohtajana. Eurosta eroaminen olisi Terhosta kova päätös, jos Suomi joskus sellaiseen päätyy.

Nato

PS: Kysymys Suomen jäsenyydestä ei ole tällä hetkellä ajankohtainen. »Kannatamme uskottavan kansallisen puolustuskyvyn ylläpitoa, ja tästä kysymyksestä vallitsee melko laaja kansallinen konsensus Nato-kysymyksestä riippumatta», Halla-aho sanoo.

ST: Kysymys Suomen jäsenyydestä ei ole tällä hetkellä ajankohtainen.

 

Turvallisuus

PS: Puolustusresurssit tulee Halla-ahon mukaan käyttää ensisijaisesti kansallisen puolustuksen vahvistamiseen. Nato-johtoisia operaatioita Halla-aho pitää ongelmallisina. Kriisinhallintaoperaatioihin voidaan Halla-ahon mukaan osallistua tapauskohtaisesti.

ST: Terho pitää aktiivista kriisinhallintaa tärkeänä vakauttavana voimana. »Pidämme kansainvälisessä puolustusyhteistyössä hyvinä kumppaneina yhtä lailla EU:ta, YK:ta, myös Natoa, ja tietysti Pohjoismaita erityisesti.»

 

Maahanmuutto

PS: Perussuomalaiset vastustaa Halla-ahon mukaan EU:n sisäistä, aiempaa tasaisempaa jakomekanismia.

ST:  Puolue ei hyväksy Terhon mukaan pakollista turvapaikanhakijoiden taakanjakojärjestelmää Euroopassa.