Siirry sisältöön

Kiinassa kulissien takana taistellaan nyt vallasta

Puoluekokous viitoittaa Kiinan politiikan tulevaisuutta.

Teksti Matti Puranen

Kuvat Nicolas Asfouri/AFP/Lehtikuva

Edellisessä puoluekokouksessa vuonna 2017 Xi Jinping sai oppinsa puolueen peruskirjaan.

Edellisessä puoluekokouksessa vuonna 2017 Xi Jinping sai oppinsa puolueen peruskirjaan.

 

Lokakuussa on luvassa Kiinan politiikan megatapahtuma, kun maan yksinvaltainen kommunistinen puolue kokoontuu 20:nteen suureen puoluekokoukseensa. Tunnelma Pekingissä on ollut jännittynyt jo pidemmän aikaa, sillä puoluekokoukset ovat erittäin tärkeitä ja poliittisesti sensitiivisiä tapahtumia.

Vuoden 2022 puoluekokouksen ympärillä kummittelee ylimääräinen jännitysmomentti, sillä puolueen pääsihteeri Xi Jinping aikoo suurella varmuudella jatkaa tehtävässään, vastoin vuosikymmenien ajan voimassa olleita normeja.

Kokouksen onnistuminen on puolueen tärkeimpiä prioriteetteja, ja onkin spekuloitu, että Pekingin ja muiden suurkaupunkien ankarissa koronatoimissa on ollut kyse myös puoluekokouksen valmistelusta.

 

Kommunistinen puolue on järjestänyt Mao Zedongin kuoleman (1976) jälkeen puoluekokouksia säännöllisesti viiden vuoden välein. Käytännössä kokouksessa päätetään valtion tärkeimmistä johtajanimityksistä sekä tehdään merkittäviä poliittisia ­linjauksia. Kokousten yhteydessä pidetyt puheet viestivät Kiinan politiikan tulevaisuudesta.

Pekingiin kokoontuu yli 2 800 kommunistisen puolueen korkeimman tason jäsentä kaikkialta maasta ja erilaisista organisaatioista, kuten suuryrityksistä ja asevoimista. Kokouksissa äänestetään puolueen korkeimpien johtavien elimien, kuten keskus­komitean, politbyroon ja politbyroon pysyväiskomitean jäsenistä.

Tärkeimpiä ovat noin 20-jäsenisen politbyroon ja siitä valittavan noin seitsemänjäsenisen pysyväiskomitean nimitykset. Kommunistista puoluetta johtava pysyväiskomitea päättää Kiinan politiikan suurista linjoista ja ajaa siten käytännössä Kiinan hallituksen asiaa.

Äänestyksissä on jo useita vuosikymmeniä noudatettu tiettyjä normeja, kuten politbyroon jäsenten ikä- ja kausirajoituksia. Yli 68 vuotta täyttäneet eivät ole saaneet jatkaa politbyroossa, ja eräissä tehtävissä on saanut pysyä vain kaksi viisivuotiskautta.

Puoluekokouksen lähestyessä sisäinen valtapeli kiihtyy. Vuoden 2012 kokouksen alla Xin haastajaksi tulkittu Chongqingin kaupungin puoluesihteeri Bo Xilai hoidettiin korruptiosyytteillä pelistä pois jo kuukausia ennen kokousta.

Puoleen korkein johto pääsihteeriä myöten on vaihtunut aina kahden viisivuotiskauden jälkeen. 69-vuotias Xi kuitenkin todennäköisesti jatkaa pääsihteerinä. Puoluejohto ilmaisi jo viime marraskuussa, ettei tämänkertaisessa kokouksessa valintoja tehtäisi vain ikä­rakenteita tuijottaen.

 

Puoluekokousten alla spekulaatiot kulissien takaisesta valtakamppailusta käyvät villeinä. Xin katoaminen vuoden 2012 puoluekokouksen aattona käynnisti huhumyllyt salamurhayrityksestä ja jopa nyrkkitappelusta, jossa Xi olisi saanut osuman häntä kohti lentäneestä tuolista.

Todellista ja brutaalia valtakamppailua tapahtuu, vaikka itse puoluekokous ja siellä järjestetyt äänestykset ovat suurta poliittista teatteria. Tärkeimmät päätökset ja nimitykset on tehty läpinäky­mättömin ja epämääräisin keinoin jo viikkoja aiemmin. Merkittävänä on pidetty usein elokuussa Beidaihen rantalomahotellissa järjestettyä kokousta, johon osallistuu puolueen eliitti eläköityneitä jäseniään myöten.

Puoluekokouksen lähestyessä sisäinen valtapeli kiihtyy. Vuoden 2012 kokouksen alla Xin haastajaksi tulkittu Chongqingin kaupungin puoluesihteeri Bo Xilai hoidettiin korruptiosyytteillä pelistä pois jo kuukausia ennen kokousta.

Vuonna 2017 järjestetyn puoluekokouksen alla lupaavana kandidaattina pidetty Sun Zhengcai, niin ikään Chongqingin puoluesihteeri, asetettiin korruptiotutkintaan yhdessä Kansan vapautusarmeijan kenraalien Fang Fenghuin ja Zhang Yangin kanssa. Zhang hirttäytyi puolue­kokouksen jälkeen kotiarestissaan. Sun ja Fang tuomittiin myöhemmin elinikäiseen vankeuteen. Pidätysten huhuttiin liittyvän Xin vastaiseen vallankaappausyritykseen.

Samankaltainen huhumylly on vellonut nytkin. Xin valta-asemaa on arvioitu jopa laskemalla, kuinka monesti hänet on mainittu Kansan päivälehden etusivuilla. Merkittävää vastarintaa Xille ei kuitenkaan uskota nousevan.

 

Kiinan tulevan johdon rakennetta voi lähteä veikkailemaan yksinkertaisesti aiempien ylennysnormien perusteella. Politbyroon eläköitymisikä on 68, minkä vuoksi pysyväiskomiteassa voisivat jatkaa Li Keqiang, Wang Yang ja Wang Huning, kaikki vuonna 1955 syntyneitä, sekä vuonna 1957 syntynyt Zhao Leji. Li on toisaalta jo ilmoittanut eläköityvänsä pääministerin tehtävistä, mikä saattaa vapauttaa hänen paikkansa myös puolueen johdossa. Tämä tarkoittaisi kolmea uutta jäsentä.

Pysyväiskomiteaan ylennetään tyypillisesti nykyisen politbyroon jäseniä, mikä rajaa ikäsääntöjen valossa ylennettävät hahmot yhdeksään henkilöön. He ovat Xinjiangin leirijärjestelmän arkkitehtinä tunnettu Chen Quanguo, Pekingin puoluesihteeri Cai Qi, Tianjinin puoluesihteeri Li Hongzhong, Guangdongin puoluesihteeri Li Xi, propagandaosaston johtaja Huang Kunming, Shanghain puoluesihteeri Li Qiang, Chongqingin puoluesihteeri Chen Min’er, keskustoimiston johtaja Ding Xuexiang sekä varapääministeri Hu Chunhua.

Uudet jäsenet nousevat luultavimmin tästä joukosta, ja Xi saattaa suosia nuorempia, 1960-luvulla syntyneitä johtajia, joilla on mahdollisuus kahteen kauteen pysyväiskomiteassa. 1960-lukulaisista Chen ja Ding ovat tunnettuja Xin liittolaisia. Hu Chunhuaa pidetään puolestaan presidentti Hu Jintaon suojattina, mikä voi rajoittaa hänen mahdollisuuksiaan, vaikka hänen urakehityksensä onkin muilta osin moitteeton.

Toisaalta mitä tahansa voi tapahtua. Pysyväiskomiteaan saatetaan nostaa Xin luottomiehiä suoraan keskuskomiteasta, politbyroo ja eläköitymisrajoitukset sivuuttaen.  

Kirjoittaja on strategian erikoistutkija Maanpuolustuskorkeakoulussa.

Alkuperäistä lehtiversiota päivitetty ilmestymispäivänä 7.9.: Puoluekokouksen ajankohta lokakuulle varmistui lehden ollessa painossa. Marraskuuta uumoiltiin alkuperäisessä jutussa.