Siirry sisältöön

Aidattu Amerikka

Teksti Juha Mäkinen

Syyskuun lopulla julkisuuteen vuoti Yhdysvaltain rajaviranomaisten ra­porttiluonnos, jossa käydään läpi vaihto­ehtoja Kanadan vastaisen rajan valvon­nan tehostamiseksi.

Ehdotukset koskevat lähinnä teknisiä keinoja, kuten miehittämättömien lento­koneiden ja liikkeentunnistimien käyt­töä. Raportissa mainitaan myös aitojen rakentaminen, mikä sai kanadalaiset pil­lastumaan. Se kun asetti Kanadansamaan paarialuokkaan Meksikon kanssa. Yhdys­valtain rajaviranomaiset kiirehtivätkin torjumaan pelot aidan pystyttämisestä.

Yhdysvallat on pitkään keskittynyt Meksikon-rajansa vahvistamiseen, mutta vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeisessä ilmapiirissä Kanadankaan rajaa ei ole enää nähty riskittömänä. Yhdysvaltain rajavartiolaitoksen johtaja Alan Bersin totesi toukokuussa, että Kanadan rajan yli tulee suurempi terroriuhka kuin Mek­sikon rajan yli.

Yhdysvaltojen ja Kanadan välinen raja on maailman pisin kahden valtion välinen raja. 8891 kilometrin varrelle mahtuu paljonkin erikoista: Derby Li­nen ja Stansteadin kaksoiskaupungissa raja halkaisee Haskellin kirjasto- ja oopperatalon. Sisäänkäynti on Yhdys­valtain puolella, kirjahyllyt Kanadassa.

Maailman mittakaavassa erikoista on myös rajan rauhallisuus. Viimeinen var­sinainen sota rajan yli käytiin 1810-lu­vulla, kun Yhdysvallat otti yhteen entisen emämaansa Britannian kanssa.

Molempien maiden kansalaisille matkustaminen rajan yli on ollut vaiva­tonta. Passia ei tarvita, vaan kevyemmät henkilöllisyystodistukset kelpaavat yhtä hyvin. Siksi kaikki ehdotukset valvonnan tiukentamisesta hermostuttavat etenkin rajan yli säännöllisesti matkustavia.