Siirry sisältöön

Miksi naiset eivät puhu ulkopolitiikasta?

Teksti Kaarina Vainio

Keski- ja Itä-Eurooppaan erikoistunut yhdysvaltalainen ajatushautomo CEPA järjesti Washingtonissa syyskuussa konferenssin transatlanttisista suhteista. Puhujia oli 39, ja joukossa oli yksi nainen. Sen paremmalta eivät näytä ulkopolitiikan keskustelut Suomessakaan. CEPA Forumia edeltäneellä viikolla Ylen A-talkissa käsiteltiin Itämeren turvallisuutta neljän miesvieraan kesken. Miksi naiset loistavat poissaolollaan kansainvälisen politiikan keskusteluista, Ylen A-studion päällikkö Riitta Pihlajamäki?

»Naisten vähäinen osallistuminen on ollut pitkään meille harmistuksen aihe. Ongelma ei koske vain A-studiota, vaan myös muita Ylen uutisohjelmia televisiossa, radiossa ja verkossa.»

»Erityisen hankalia ovat turpo-aiheet [turvallisuuspolitiikka], joihin olemme yrittäneet kovasti hakea naisia. Aina ei kuitenkaan löydy vieraita, joille ajankohta sopisi. Tai vaikka kuinka maanitellaan, että sinun asiantuntemuksesi riittää tähän, ketään ei voi pakottaa. Ehkä naiset ovat kriittisempiä omaa asiantuntemustaan kohtaan kuin miehet.»

»En tiedä, miksi. Sitä sopii kysyä jokaiselta naiselta itseltään, mutta siitä pitää ehdottomasti päästä eroon. Tarvitaan kannustushuuto kentälle, että tulkaa puhumaan avoimesti näistä aiheista, nämä ovat tärkeitä.»