Siirry sisältöön

Jotain vanhaa, jotain uutta: nämä Brysselin kasvot käyttävät valtaa

Kokosimme yhteen EU-politiikan vaikutusvaltaisia konkareita, tulokkaita ja taustavaikuttajia.

Teksti Laura Myllymäki

Kesällä valitun Euroopan komission uuden puheenjohtajan Ursula von der Leyenin tiellä oli syksyn mittaan monia esteitä. Viimeisessä vaiheessa Euroopan parlamentti vaati Unkarin komissaariehdokkaalta Olivér Várhelyilta kirjallisia selvityksiä tämän riippumattomuudesta suhteessa Unkarin pääministeriin Viktor Orbániin. Aiemmin Unkarin EU-suurlähettiläänä toiminut Várhelyi sai siunauksen parlamentin suurimmilta ryhmiltä.

Aiemmin von der Leyen oli myöntynyt liberaalien arvostelun vuoksi muuttamaan varapuheenjohtaja Margaritis Schinasin salkun nimeä. Eurooppalaisen elämäntavan suojelijasta tuli eurooppalaisen elämäntavan edistäjä.

Taustalla on jyllännyt jykevä koneisto. Brysselin »influensserit» ovat paitsi meppejä ja heidän avustajiaan, myös virkamiehiä, uusia tulokkaita ja taustavaikuttajia. Ulkopolitiikka kokosi yhteen nimiä, joita kannattaa seurata.

Saksa  edustaa

Klaus Welle
Euroopan parlamentin pääsihteeri

Saksalainen Welle on toiminut tehtävässä jo lähes kymmenen vuoden ajan, eikä ole näköpiirissä, että hän olisi menossa minnekään – siitä huolimatta, että parlamentissa kiertää säännöllinen huhu Wellen mahdollisesta lähdöstä.

Brysselissä hänet tunnetaan sekä suvereenina asiapenttinä että poliittisena taiturina. Sen sijaan kaikkein potentiaalisin mahdollinen seuraaja ei ole tiedossa.

Kuva: EP

Kuva: EP

Sergey
Lagodinsky

Vihreä euroedustaja

Saksan uusi euroedustaja työskenteli entisessä elämässään vihreässä Heinrich Böll Stiftung -ajatushautomossa Berliinissä. Taustaltaan venäjänjuutalainen Lagodinsky on aktiivinen transatlanttisten suhteiden ja ulkopolitiikan kommentaattori Saksassa.

Hän on varapuheenjohtaja parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunnassa, joka tyrmäsi Romanian ja Unkarin ehdokkaat aiemmin syksyllä komissaarikuulemisissa.

Kuva: EP

Kuva: EP

Kuva: Lukasz Kobus/EC

Kuva: Lukasz Kobus/EC

Huippu-urilla

Sabine Weyand
Kauppapolitiikan pääosaston pääjohtaja

Tässä on EU:n rouva Kauppa: komission korkea virkamies hallitsee unionin kauppapolitiikan konehuonetta ja tuntee kiistat Yhdysvaltain-kaupasta brexitiin.

Politicon mukaan saksalainen Weyand on kaikkea muuta kuin kasvoton eurokraatti: hän on valmis tykittämään mielipiteitä ja agendaansa Twitteriin kaikkien nähtäväksi.

Kuva: EC/Jennifer Jacquemart

Kuva: EC/Jennifer Jacquemart

Natasha Bertaud
Schinasin kabinetin varapäällikkö

Vuonna 2014 Natasha Bertaud työskenteli Jean-Claude Junckerin puheenjohtajakampanjan tiedottajana. Bertaud’n kyvyt eivät jääneet Junckerilta huomaamatta, ja hän pääsi töihin puheenjohtajan viestintätiimiin, jossa hän oli talouslehti Forbesin mukaan kaikkien aikojen nuorin tiedottaja.

Nyt Bertaud’n ura etenee taas: hänestä tulee eurooppalaisen elämäntavan edistämisen komissaarin Margaritis Schinasin kabinetin varapäällikkö. Schinas oli Bertaud’n pomo myös komission viestinnässä.

Kabinettikuhinaa

Diederik Samsom
Frans Timmermansin kabinettipäällikkö

Hollantilainen Frans Timmermans nousee komission johtavaksi varapuheenjohtajaksi, vastuualueenaan viher-
elvytys. Hän pestasi kabinettipäällikökseen ydinfyysikon, jolla on tausta ympäristöliikkeessä. Diederik Samsom on työskennellyt paitsi Hollannin sosiaalidemokraattisen puolueen Partij van de Arbeidin puheenjohtajana, myös Greenpeacessa.

Virkamiehenä hänellä on komissiossa keskeinen vastuu EU:n ilmastopolitiikasta.

Kuva: Flickr/Partij van de Arbeid

Kuva: Flickr/Partij van de Arbeid

Pēteris Ustubs
Von der Leyenin kabinetin diplomaattinen neuvonantaja

Joku olisi voinut kuvitella, että Ursula von der Leyen raahaa Saksasta mukanaan itselleen entuudestaan tutun neuvonantajan, mutta ei.

Von der Leyen kutsui tehtävään EU:n Kanadan-suurlähettilään, Pēteris Ustubsin. Ennen Kanadan-aikoja Ustubs loi uraansa Euroopan ulkosuhdehallinnossa sekä virkamiehenä Latviassa.

Kuva: Lukasz Kobus/EC

Kuva: Lukasz Kobus/EC

Kuva: EC Audiovisual Service

Kuva: EC Audiovisual Service

Ulkosuhteiden tähdet

Helga Schmidt
Euroopan ulkosuhdehallinnon pääsihteeri

Saksalainen Helga Schmidt on toiminut Euroopan ulkosuhdehallinnon EEAS:n pääsihteerinä vuodesta 2016. Diplomaattikunnan johtaja tunnetaan ennen kaikkea Iran-sopimuksesta, jota hän oli mukana muovaamassa niin Catherine Ashtonin kuin Federica Mogherinin kaudella.

Kuva: Daniel Fiott

Kuva: Daniel Fiott

Daniel Fiott

EUISS Yearbook of European Securityn päätoimittaja

Fiott on tärkeä kommentaattori, kun puhe kääntyy Euroopan puolustusyhteistyöhön. Cambridgen kasvatin työpaikka on EU:n turvallisuustutkimusinstituutti EUISS Brysselissä, jossa hän toimittaa EUISS:n vuosikirjaa Euroopan turvallisuudesta.

Lokakuussa Fiott vieraili Helsingissä Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen liittyneessä seminaarissa moderoimassa keskustelua Euroopan puolustusrahastosta, jota komissio on esittänyt vuosien 2021–2027 rahoituskehykseen.

Suomi mainittu

Leena Linnus
Parlamentin infrastruktuurin ja logistiikan pääosaston pääjohtaja

Linnus luovii hankalissa ja poliittisesti latautuneissa töissä: hänen vastuullaan ovat parlamentin iänikuisen Bryssel–Strasbourg–Luxemburg-kuvion järjestelyt.

Linnusta pidetään talossa varteenotettavana taustavaikuttajana, ja hän on yksi parlamentin nousevista tähdistä. Mutta Suomi voi olla Linnuksen nousulle rasite – pääsihteerit tulevat harvoin pienistä maista.

 

Kuva: EU 2016/EP

Kuva: EU 2016/EP

Sofie From-Emmesberger

EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean pysyvä puheenjohtaja

Suomalaisella From-Emmesbergerillä on valtaa: hän on ulkosuhdehallinnon poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean puheenjohtaja.

Komitea vastaa sekä EU:n yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta että puolustuspolitiikasta. Vuonna 2017 Politico nosti From-Emmesbergerin yhdessä Marja Rislakin, Minna Kivimäen ja Leena Brandtin kanssa Women Who Shape Brussels -listalle.

Kuva: EEAS

Kuva: EEAS