Siirry sisältöön

Digitalisoituminen hämärtää epävirallisen ja virallisen talouden rajoja Afrikassa

Teksti Kaarina Vainio

Kansainvälisten yrittäjämessujen osallistuja Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Kuva: Stuart Price/MEAACT

Kansainvälisten yrittäjämessujen osallistuja Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Kuva: Stuart Price/MEAACT

 

Noin 80 prosenttia Afrikan maiden asukkaista työskentelee epävirallisessa taloudessa. Keniassa työntekijöiden määrä epävirallisella sektorilla, esimerkiksi rekisteröimättömissä yrityksissä, on kasvanut koko 2000-luvun.

Brookings-instituutin mukaan epävirallisella sektorilla hyödynnetään kuitenkin yhä enemmän virallisen talouden sähköisiä maksujärjestelmiä ja virtuaalisia luottoja. Instituutin Foresight Africa 2020 -raportin mukaan Länsi-Afrikassa ja Keniassa yritykset voivat lohkoketjuteknologian ansiosta käydä kauppaa tehokkaasti ja luotettavasti myös niillä aloilla, jotka aiemmin ovat kuuluneet epävirallisen talouden piiriin.

Ekonomisti Njuguna Ndung’u ja Brookings-instituutin vanhempi tutkija Landry Signé katsovat, että digitalisoitumisen avulla ihmiset voivat parantaa omia elinolojaan ja työmahdollisuuksiaan asuinseuduillaan. Kenian M-Pesan kaltaiset mobiilipankkipalvelut ovat jo tavoittaneet esimerkiksi naisia ja tuoneet kotitalouksille keinoja hallita säästöjä.

Afrikka tulee digitalisaatiokehityksestä muun maailman jäljessä, ja erot myös maanosan sisällä ovat huomattavia. Tekoäly-, pilvipalvelu- ja lohkoketjuteknologioiden kehitys voi raportin mukaan kuitenkin muuttaa tilannetta, jos nuoria saadaan koulutettua ja jos investointeja onnistutaan suuntaamaan infrastruktuuriin ja nopeisiin verkkoyhteyksiin. Afrikan työmarkkinoille tulee 15–20 miljoonaa nuorta joka vuosi.

Tutustu Brookings-instituutin Foresight Africa 2020 -raporttiin täällä (vie ulkoiselle sivulle).