Siirry sisältöön

Miksi Washington D.C. ei ole osavaltio?

Teksti Matti Koskinen

Washingtonin maamerkkeihin kuuluu kongressin päämaja Capitol-rakennus. Kuva: homas Hawk/Flickr

Washingtonin maamerkkeihin kuuluu kongressin päämaja Capitol-rakennus. Kuva: homas Hawk/Flickr

 

Yhdysvaltojen lippu on näyttänyt samalta vuodesta 1959 lähtien, jolloin siihen lisättiin kaksi tähteä Havaijin ja Alaskan osavaltioiden merkiksi. Ehdokkaita uusiksi osavaltioiksi kuitenkin on.

Tänä vuonna kongressin edustajainhuone hyväksyi esityksen pääkaupunki Washingtonia ympäröivän Columbian liittopiirin (District of Columbia) eli D.C.:n muuttamisesta osavaltioksi.

D.C. ei virallisesti kuulu mihinkään osavaltioon, vaan sillä on rajattu itsehallinto suoraan kongressin alaisuudessa. 1960-luvulla alue sai oikeuden omiin valitsijamiehiin presidentinvaaleissa. Osa kaupungin asukkaista kokee kuitenkin, ettei heillä ole yhtäläisiä oikeuksia vaikuttaa valtakunnan politiikkaan. Osavaltioliike on kerännyt voimaa 1980-luvulta lähtien.

Miksi Columbian liittopiiri ei ole osavaltio, tutkijatohtori Anna Kronlund Jyväskylän yliopistosta?

»Osaksi kyse on poliittisista voimasuhteista. Uusi osavaltio saisi kaksi senaattoria ja alahuoneeseen edustajia suhteessa väestöönsä, ja D.C. on vahvasti demokraattien äänestäjäaluetta. Edustajainhuoneessa demokraatit kannattivat ja republikaanit vastustivat D.C.:n osavaltio­statusta.»

Tästä syystä asia ei ole edennyt republikaanien hallitessa senaattia. Marraskuun vaaleissa kamppailu Georgian osavaltion senaattorien paikoista meni toiselle kierrokselle, joten tilanne saattaa lähiaikoina muuttua.

Osavaltiona D.C. olisi pinta-alaltaan Yhdysvaltojen pienin, väestöltään kolmanneksi pienin ja tulotasoltaan asukasta kohden äveriäin.