Siirry sisältöön

Ratkaiseeko ydinvoima ilmastonmuutoksen?

Teksti Anni Lindgren

Saksa on Euroopassa poikkeus ja sulkee ydinvoimalansa vuoden 2022 loppuun mennessä. Kuva: Pixabay

Saksa on Euroopassa poikkeus ja sulkee ydinvoimalansa vuoden 2022 loppuun mennessä. Kuva: Pixabay

 

Kiistelty ydinvoima niittää suosiota nyt myös ympäristöliikkeissä. Vihreiden eduskuntaryhmä on mukana hallituksessa lobbaamassa ydinvoimaa EU:n kestäväksi energiamuodoksi. Vielä vuonna 2014 puolue lähti hallituksesta sen tehtyä periaatepäätöksen uudesta ydinvoimalasta.

Voiko ydinvoima astua energiasiirtymässä päärooliin, tutkijatohtori Janne M. Korhonen Lappeenrannan-Lahden teknillisestä korkeakoulusta?

»Teoriassa ilmastokriisi saataisiin kyllä pysähtymään korvaamalla kaikki fossiiliset energianlähteet ydinvoimalla. Mitään ylitsekäymätöntä teknistä estettä tälle ei todennäköisesti ole. Edes ydinpolttoaineen riittävyys ei todennäköisesti ole ongelma ainakaan seuraavan tuhanteen vuoteen», Korhonen vastaa sähköpostitse.

»Käytännössä näin ei kuitenkaan tulla tekemään, koska yksinomaan ydinvoiman rakentaminen ei ole järkevää. Uusiutuvien energianlähteiden hinta laskee jatkuvasti. Jo nyt ne ovat useissa maissa, myös Suomessa, halvin tapa rakentaa uutta sähköntuotantoa.»

Korhosen mukaan simulaatiomallinnuksissa on todettu, että vähähiilinen energiajärjestelmä, joka perustuu etupäässä uusiutuviin mutta jota tukee kohtuullinen määrä ydinvoimaa, on todennäköisesti selvästi edullisempi ja monilta ympäristövaikutuksiltaan pienempi kuin yksin jompaankumpaan perustuva energiajärjestelmä.