Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Analyysi

Maon mies Asmarassa – Isaias Aferweki johtaa Eritreaa kiinalaisella otteella

Teksti:
Julkaistu: 9.3.2022
Abiy Ahmed ja Isaias Afewerki avasivat Eritrean-lähetystön Addis Abebassa vuonna 2018. Kuva: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu agency/All Over Press

 

Eritrean presidentti Isaias Aferweki pelaa pöytätennistä, katsoo Kiinan televisiota ja syö kerran kuussa kiinalaista ruokaa. Kaiken tämän tiedämme Wikileaksin ansiosta. Samoin sen, että hän ihailee Mao Zedongia yhtä paljon kuin vieroksuu tämän seuraajia.

Isaias livahti nuoruudessaan 1960-luvun lopulla Etiopiasta Maon Kiinaan opiskelemaan sissisotaa ja poliittista johtajuutta. Palattuaan hän raivasi rajuin ottein tiensä Eritrean itsenäisyystaistelun eturiviin.

Itsenäinen Eritrea täyttää kohta 30 vuotta, ja maalla on yhä sama, vaaleilla valitsematon presidentti. Kuten Kiinan Eritrean-suurlähettiläs tokaisi vuonna 2008, nuori Isaias omaksui Pekingissä »kaikki väärät asiat». Lähettiläs tarkoitti lähinnä taloutta, mutta arvio voidaan ulottaa koskemaan oikullista johtamistyyliä.

Maon tavoin Isaias on epäluuloinen, kampittamiseen ja konflikteihin kiintynyt toveri, jolla ei ole pysyviä liittolaisia.

 

Tällä hetkellä Isaiasilla on aseveli Addis Abebassa. Eritrean ja Etiopian rauhansopimus, johon hän ja pääministeri Abiy Ahmed panivat kesällä 2018 nimensä, oli sinetti sodalle Tigrayn provinssia vastaan. Mikään muu näitä miehiä ei yhdistä. Abiy mielii kumota Tigrayn autonomian. Isaias kantaa Tigrayta kohtaan syvää, menneiden taistojen juonitteluihin palautuvaa kaunaa.

Nyt Eritrean joukkoja sotii pitkin Etiopiaa, ei vain Tigrayssa. Joukot myös kouluttavat etiopialaisia sotilaita, ja Eritrean turvallisuuspalvelu häärii Addis Abebassa kuin kotonaan. Eritrea on saanut koko Etiopiasta sidontaotteen

Eritrean yksinvaltiasta raa’an sodan pitkittyminen ei häiritse. Heikko naapuri on hänelle hyvä naapuri. Mutta samalla Eritrea varautuu jo sodan seuraavaan mahdolliseen käänteeseen: Tigrayn armeijan invaasioon.

Tuo pelko ohjaa presidentin jokaista siirtoa. Kun Abiy vihjaisi tammikuussa neuvotteluratkaisun suuntaan, Isaias vastasi vaatimalla Tigrayn nimeltä mainitsemattomien »häiriköiden» eliminointia.

Afrikan sarveen on siis turha toivoa rauhaa ilman vallanvaihdosta Asmarassa. Vaikka sata miljoonaa etiopialaista sopisivat riitansa ja eläisivät sovussa, Maon eritrealainen oppilas pystyy pilaamaan rauhan.

Ikää Isaias Afewerkilla on jo 75 vuotta. Maon vaimolla oli voimakas pyrky valtaan, ja Eritreassa uumoillaan presidentin valmistavan Abraham-poikaansa korkeaan virkaan.

Kiinan-tuntijana Isaiasin täytyy tietää, miten moiselle aikeelle voi pahimmillaan käydä. Maon leski lähetettiin tuonpuoleiseen varsin pian diktaattorin kuoleman jälkeen.

Lue Ulkopolitiikka-lehdestä lisää Afrikan sarven näkymistä ja Etiopiasta:

Tigrayn sota uhkaa levitä, taustalla kytee kolonialismin perintö

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa