Ajassa

Rikkaat maat sulkevat oviaan

Kiintiöitä leikataan, vaikka pakolaisia on yhä enemmän.

Teksti:
Julkaistu: 12.9.2018

Maailman pakolaisilla on aiempaa vähemmän paikkoja, joissa rakentaa uutta elämää. Mahdollisuuksien puute johtuu siitä, että rikkaat maat vastaanottavat entistä vähemmän kiintiöpakolaisia.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan maailman maat vastaanottivat kuluvan vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana noin 16 000 kiintiöpakolaista, siis keskimäärin 4 000 ihmistä kuukaudessa. Viime vuonna pakolaisia vastaanotettiin keskimäärin 5 400 kuukaudessa. Koko vuoden aikana 65 000 ihmistä pääsi uuteen kotimaahan – hieman alle Vaasan väkiluvun verran.

Määrä vastaa alle 0,3 prosenttia kaikista maailman pakolaisista. YK-järjestöjen rekisteröimiä pakolaisia on nyt 25,4 miljoonaa, enemmän kuin koskaan aiemmin.

Jos mukaan lasketaan kaikki kotoaan paenneet, määrä nousee yli 68 miljoonaan. Suurin yksittäinen ryhmä ovat Syyrian pakolaiset. Heitä on suunnilleen saman verran kuin Suomessa asukkaita.

Pakolaiskiintiöt on tarkoitettu pysyväksi ratkaisuksi pakolaisuuteen: kiintiöiden avulla kotoaan paenneet saavat uuden kotimaan ja pääsevät pois pakolaisleireiltä. Muita YK:n pakolaisjärjestön ajamia pysyviä ratkaisuja ovat kotiinpaluu ja pääseminen yhteiskunnan täysivaltaiseksi jäseneksi ensimmäiseen tulomaahan.

 

Länsimaista etenkin Yhdysvallat on sulkenut oveaan kiintiöpakolaisilta, vaikka on perinteisesti vastaanottanut enemmän kiintiöpakolaisia kuin mikään muu maa. Vielä vuonna 2016 Yhdysvallat vastaanotti lähes 79 000 pakolaista. Viime vuonna pakolaisia päästettiin maahan enää noin 24 600.

Presidentti Donald Trump ilmoitti syksyllä 2017, että Yhdysvallat vastaanottaisi kuluvana vuonna korkeintaan 45 000 kiintiöpakolaista. Huhtikuun loppuun mennessä Yhdysvaltoihin oli päässyt noin 5 000 ihmistä. Heistä 13 oli syyrialaisia.

Euroopan maista kiintiöpakolaisia vastaanotti viime vuonna eniten Britannia (6 200) ja toiseksi eniten Ruotsi (3 300). Suomen pakolaiskiintiö kattoi 1 094 ihmistä. Eniten pakolaisia asuu Turkissa (noin 3 miljoonaa).

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu