Ihmiset

Trumpista myötämielisesti

Yhdysvaltojen konservatiiveja ei tunneta Suomessa ja siksi Trumpin voittoa ei osattu odottaa, sanoo Markku Ruotsila.

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 7.12.2018

Yhdysvaltojen konser­vatiivien silmissä Donald Trump on maan kaikkien aikojen paras presidentti. Pohjois-Amerikan kirkkohistorian sekä Yhdysvaltain ja Britannian historian dosentti Markku Ruotsila haluaa uudella kirjallaan lisätä ymmärrystä Trumpin kannattajista.

Miksi Yhdysvaltain kristillinen oikeisto ja sydänmaiden konservatiivit kiinnostavat sinua tutkimuskohteena?

Olen tutkinut yhdysvaltalaisia konservatiiveja yli kaksi­kymmentä vuotta, aluksi lähinnä heidän antikommunisminsa suhteen, ja vähitellen kristillisen oikeiston osuus on korostunut tässä tutkimustyössä.

On turhauttavaa, kuinka vähän tätä kansanosaa Suomessa tunnetaan, vaikka se muodostaa ainakin puolet amerikkalaisista. Trumpista ja hänen kannattajistaan kirjoitetaan arvottavaan ja tuomitsevaan sävyyn, jossa toistetaan paljon ennakkoluuloja ja mielipiteitä.

Markku Ruotsilan mielestä Suomessa uutisoidaan Donald Trumpin kannattajista tuomitsevaan sävyyn.

Millä tavalla Donald Trumpin voitto on jatkumoa Yhdysvaltain konservatiivien historiassa?

Sydänmaiden ihmisten kapina on toistunut aina 1930-luvulta lähtien silloin, kun näyttää siltä, että vallalla oleva liberaalieliitti on erkaantunut sydänmaiden ihmisten arjesta ja arvoista. Barack Obaman kaudella tehdyt muutokset olivat niin nopeita ja laaja-alaisia, että oli väistämätöntä, että siitä syntyy vastarinta. Näitä muutoksia olivat esimerkiksi samansukupuolisten avioliiton laillistaminen sekä Obamacare ja siihen kuuluva pakko kustantaa abortteja ja ehkäisyä. Ihmisiä pakotettiin ylhäältä päin elämään tietyllä tavalla.

Trump onnistui puhuttelemaan esimerkiksi työpaikkansa menettäneitä tehdas­työläisiä. Kumpi selittää enemmän Trumpin nousua, talous vai arvokysymykset?

Sekä arvoihin että globalisaatioon liittyvät kysymykset olivat merkittäviä. Yhdys­valloissa keskiluokan tulotaso ei ole 1970-luvun jälkeen kohonnut, ja se sotii amerikkalaista unelmaa vastaan. Arvokonservatismiin on aina liittynyt usko vapaaseen markkinatalouteen.

Euroopassa ei vieläkään ymmärretä, kuinka ­huolissaan konservatiiviset amerikkalaiset olivat vuoden 2016 presidentinvaalien alla. He kokivat elämäntyyliinsä ja arvoihinsa kohdistuvan eksistentiaalisen uhan ja olivat täysin vakuuttuneita, että jos nyt ei tule muutosta, kaikki on tuhottu.

Trump on toistuvasti valehdellut ja antanut esimerkiksi naisia halventavia lausuntoja. Miksi hänen kannattajansa hyväksyvät tämän?

Kristillisessä oikeistossa häiritsevistä asioista ei puhuta vaan keskitytään tuloksiin. Trumpin kaikkein suurin saavutus on korkeimman oikeuden valtaaminen konservatiivisilla tuomareilla. Kaikki republikaanipresidentit ovat tätä tavoitelleet, mutta eivät ole siinä onnistuneet. Tämän takia Brett Kavanaugh’n nimityksestä käytiin niin poikkeuksellista taistelua.

Trumpin retoriikka on levinnyt republikaanipuolueen sisällä ja myös demokraatteihin, vaikka he eivät sitä myönnäkään. Koko poliittinen keskustelu on paljon karkeampaa ja hyökkäävämpää molemmilla puolilla.

Trumpin voitto raivasi tilaa äärioikeistolaiselle sanomalle Yhdysvalloissa. Millaisia yhteyksiä Trumpilla on äärioikeistoon?

Mitään suoria yhteyksiä ei ole. Valtavirran konservatiivit ovat aina tienneet, että äärioikeis­tolla on kannatusta sydänmaalaisten keskuudessa. Koko modernin republikaanisen puolueen aikana äärioikeiston suosimia teemoja on käytetty hyväksi koodisanojen [kuten vähemmistöihin viittaavien kiertoilmausten] avulla. Myös Trump on toiminut tässä opportunistisesti.

Trumpin kaudella ääri­oikeis­ton järjestöjen, kuten Ku Klux Klanin ja Patrioottiliikkeen, jäsenmäärä on itse asiassa laskenut, vaikka äärioikeiston sanoma on hänen kaudellaan ollut näkyvämpi ja kuuluvampi.

Trump on vahvistanut Yhdysvaltojen kahtia­jakautumista. Mitä sille pitäisi tehdä?

En tiedä yhtään amerikkalaista tutkijaa, joka uskoisi, että kahtiajakautumiselle voi tehdä mitään. Se on hyvin huolestuttavaa. Luin juuri Rasmussen Reportsin tekemästä mieli­pidemittauksesta, jonka mukaan 31 prosenttia amerikkalaisista pitää uutta sisällis­sotaa mahdollisena.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Markku Ruotsila: Sydänmaiden kapina. Donald Trump, amerikkalainen konservatismi ja äärioikeiston nousu. Gaudeamus 2018.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu