Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Turva on tiukassa

Teksti:
Julkaistu: 2.12.2013

Lähes 300 000 ihmistä odotti elo­kuussa päätöstä turvapaikkahake­mukseensa Euroopan unionin jäsen­maissa. Turvapaikanhakijoita on EU:ssa nelisenkymmentätuhatta enemmän kuin Espoossa asukkaita.

Eniten avoimia hakemuksia on hou­kutellut taloudeltaan vahva Saksa: noin 104 000. Se on kolmannes koko EU:ssa avoinna olevista hakemuksista ja vain muutama sata enemmän kuin Lahden kaupungin asukasmäärä.

Saksan sisäministeriön mukaan pa­kolaisen aseman Saksasta sai viime vuon­na 8 764 ihmistä. Jos määrä pysyisi tänä vuonna ennallaan, se vastaisi kaikista avoimista hakemuksista noin kahdeksaa prosenttia.

Eurooppalaisen turvapaikkajärjestel­män heikoimpina lenkkeinä pidetään silti yleensä eteläisiä EU-maita, kuten Kreik­kaa, Maltaa ja Espanjaa. Maltalla avoi­mia turvapaikkahakemuksia oli viime elokuussa reilut 1 100. Maassa on tosin eniten turvapaikanhakijoita suhteessa asukaslukuun: 4,98 hakijaa tuhatta asu­kasta kohti. Saksassa vastaava luku on 0,95 ja Suomessa 0,58.

Suurin osa maailman pakolaisista ei koskaan tule Eurooppaan vaan jää konflikteista kärsivien maiden naapuri­maihin. Esimerkiksi Keniassa pakolaisia on noin 570 000 eli suunnilleen yhtä pal­jon kuin Saksassa turvapaikan saaneita. Heistä enemmistö on tullut Somaliasta.

Turva on tiukassa heillekin: Kenia päätti marraskuussa Nairobin ostoskes­kusiskun jälkeen, että kaikki somalia­laispakolaiset palautetaan kotimaahansa kolmen seuraavan vuoden aikana.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa