Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Kolumni

Valkoinen umpikuja

Amerikkalaisten vValkoisten nationalistien ääniin luottaminen on poliittinen itsemurha.

Teksti:
Julkaistu: 1.12.2016

Kirjoittaja

Kirjoittaja on vanhempi tutkija Johns Hopkins -yliopiston transatlanttisten suhteiden laitoksella.

Donald Trump tarjosi voitollaan Yhdysvaltain presidentinvaalissa paraatiesimerkin siitä, miten etnistä ja kansallista identiteettiä voidaan lietsoa lyhyellä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä Trumpin poliittinen strategia on kuitenkin tuomittu epäonnistumaan.

Trump aloitti poliittisen uransa levittämällä valkoista etnis-kansallista salaliittoteoriaa, jonka mukaan presidentti Barack Obama on syntynyt Keniassa ja hänen presidenttiytensä on siksi laiton. Valkoisen työväenluokan miehistä monet uskoivat valheeseen.

Perinteisillä demokraattien äänestysalueilla, etenkin taantuvilla teollisuusalueilla Pennsylvaniassa, Michiganissa ja Wisconsinissa, on miljoonia työttömiä tai alityöllistettyjä, joilla ei ole globaalin kilpailun vaatimia taitoja. He suhtautuvat vihamielisesti siirtolaisiin ja pelokkaasti yhä monietnisemmäksi muuttuvaan Amerikkaan.

Trump maalasi vieraantuneille äänestäjille kuvan idealisoidusta menneisyydestä ja loistavasta tulevaisuudesta. Siihen hän viittasi lupauksellaan »tehdä Yhdysvalloista jälleen suuren».

Puoli vuosisataa sitten Yhdysvallat oli valkoisten hallitsema kristitty yhteiskunta, jollaisen Trump on nyt luvannut palauttaa. Maa ei kuulunut mustille, homoseksuaaleille, muslimeille tai syntyperältään aasialaisille amerikkalaisille, tai edes juutalaisille ja ateisteille.

Nostalgiaa vahvistaakseen Trump esitti nyky-Amerikan dystopiana, jossa afroamerikkalaiset tekevät suurimman osan valkoisiin kohdistuvista rikoksista, meksikolaiset ovat raiskaajia ja monet muslimit terroristeja. Ratkaisuksi näihin kuvitteellisiin ongelmiin Trump lupasi rakentaa muurin Meksikon rajalle, karkottaa miljoonia paperittomia meksikolaisia ja kieltää muslimien maahantulon.

Trumpin ennakkoluuloja ruokkiva kampanja on tehnyt vihapuheesta normaalia. Niin sanotun vaihtoehtoisen oikeiston masinoima rasistinen, antisemitistinen ja islamofobinen vouhotus on lisääntynyt hälyttävästi sosiaalisessa mediassa.

Olisi kuitenkin virhe päätellä, että Yhdysvalloissa alkaa valkoisen nationalismin aika. Ovensuukyselyjen mukaan Trumpin suosio perustui ennen muuta taloudellisiin huoliin, ei muukalaisvihaan. Lisäksi demokraattien ehdokas Hillary Clinton sai kansalaisilta 1,5–2 miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump.

Valkoisten nationalistien ääniin luottaminen on poliittinen itsemurha. Valkoiset ovat jo vähemmistönä Kaliforniassa, Havaijilla ja New Mexicossa. Koko Yhdysvalloissa yli puolet alle viisivuotiaista kuuluu johonkin etniseen vähemmistöön. Siksi republikaanien tämänvuotinen vaalivoitto näyttää väliaikaiselta.

Kirjoittaja työskenteli vierailevana vanhempana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa 2015–2016.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa