Analyysi

Vapauden viholliset

UP-lehden vertailussa on seitsemän merkittävintä islamistista terroristijärjestöä. Niiden vaikutukset heijastuvat Lähi-idästä ja Etelä-Aasiasta globaaliin turvallisuuteen.

Teksti:
Julkaistu: 1.12.2016

Suurista terroristijärjestöistä vain Taliban on kyennyt perustamaan valtion. Nimestään huolimatta Islamilaista valtiota Isisiä ei voi verrata Talibaniin, koska mikään valtio ei ole tunnustanut sitä. Sen sijaan Afganistania hallinneen Talibanin tunnustivat Pakistan, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat vuonna 1996.

Nykyään al-Qaida, Isis ja Pakistanin Taliban edustavat terrorijärjestöjä puhtaimmillaan, sillä ne eivät rakenna sairaaloita tai tarjoa muita yhteiskunnan peruspalveluita, toisin kuin Hizbollah, Hamas ja al-Nusra. Niitä taas yhdistää pyrkimys vahvistaa kannatustaan paikallisen väestön keskuudessa esimerkiksi infrastruktuurihankkeilla ja humanitaarisella avulla.

Afganistanissa talibanit eivät tuota peruspalveluita, mutta he ylläpitävät oikeusistuimia, jotka ovat sekoitus islamilaista šaria-lakia ja paštujen tapaoikeutta.

Leimallista kaikille ryhmille – Hamasia ja Hizbollahia lukuun ottamatta – on se, että järjestöjen johtajien taustoista tiedetään vähän. Yhdysvaltain Kansallinen terrorisminvastainen keskus NCTC on listannut 25 erilaista terroristijärjestöä. Niistä 22:lla on vahva kytkös radikaaliin islamistiseen ideologiaan.

Terroristijärjestöille islam on sekä poliittinen ideologia että uskonoppi, jonka mukaan poliittinen valta kuuluu Jumalalle. Islamistien mukaan valtion lakien tulee noudattaa šariaa.

Islamistinen ideologia antaa liikevoimaa jäsenilleen aivan eri tavalla kuin sekulaaria ideologiaa kannattavat terroristijärjestöt, kuten länsisaksalainen äärivasemmistolainen terroriryhmä Punainen armeijakunta RAF 1970-luvulla tai Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA 1960-luvulta 1990-luvulle. Islamisteja kannustaa terroritekoihin usko tuonpuoleisessa odottavasta palkinnosta.

Itsemurhaiskut ovat islamististen terroristijärjestöjen tavaramerkki. Tämän menetelmän vuoksi järjestöjä vastaan on vaikea taistella.

Kirjoittaja on vieraileva vanhempi tutkija Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmassa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu