1. Mistä löytää kaupungin sielun? Kulje vanhankaupungin kapeilla kujilla ja kiipeä siellä Pyhän Pietarin kirkontorniin, josta näkyy koko kaupunki ja Genevenjärvi. Uskonpuhdistajien muurilla kannattaa käydä katsomassa 1500-luvulla kaupungissa vaikuttaneen Jean Calvinin ja muiden uskonpuhdistajien yli sata metriä pitkää ja jylhää muistomerkkiä.
Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan päämajaan pääsee tutustumaan myös matkailijana. YK:n edustalla olevalla aukiolla voi ihmetellä ympäri maailmaa tulevia mielenosoittajia, jotka vastustavat ilmastonmuutosta tai puolustavat kurdeja tai asekaupan kieltoa.
Mikäli yrität ymmärtää koko maailmankaikkeuden olemusta, ehdoton käyntikohde on Euroopan hiukkastutkimuskeskus Cern, jossa pääsee pähkäilemään elämän ydintä.
Näkymä Geneveen järven toiselta puolen. Kuva: Dennis Jervis / Flickr2. Mistä puhutaan?
Sveitsissä päätetään kaikista asioista kansanäänestyksillä. Äänestyksiä on usein, ja ne puhuttavat geneveläisiäkin. Jokaisessa kantonissa äänestetään sen omista kysymyksistä erillisillä kansanäänestyksillä.
Kansalaisilta voidaan kysyä esimerkiksi maahanmuutosta, suhteista Euroopan unioniin tai sosiaaliturvasta. Geneve kuuluu Länsi-Sveitsin ranskankieliseen alueeseen, jossa tulokset ovat usein päinvastaisia kuin Bernissä, Zürichissä ja muualla saksankielisessä Sveitsissä.
Suoraa demokratiaa on harjoitettu Sveitsissä jo 1200-luvulta, joten Geneveen on turha tulla esittelemään kaikkitietävän ulkomaalaisen käsityksiä politiikasta.
Alkuvuoden puheenaiheena on ollut Geneven kantonin itsepäinen ministeri Pierre Maudet, joka perheineen nautti korruptiomatkasta Abu Dhabiin, valehteli siitä kuukausia eikä suostu millään luopumaan hallituspaikastaan.
Genevessä on tehty kelloja jo 1500-luvulta lähtien. Kelloseppäosaamiseen kannattaa perehtyä esimerkiksi Patek Philippen kellomuseossa tai käymällä kaupungin lukuisissa kellokaupoissa.
3. Missä viettää vapaa-aikaa?
Kuuluisaa sveitsiläistä suklaata kaupataan useissa puodeissa, ja sen valmistukseen pääsee tutustumaan vaikkapa Rohrilla.
Lenkkeilijöille avautuvat mahtavat näkymät Genevenjärven rannoilta. Uimarit pääsevät pulahtamaan järveen kaupungin keskustan uimalasta. Kaupungista pääsee bussilla helposti myös Ranskan puolelle, jossa on huippuhintaista Geneveä halvemmat ja usein myös paremmat ravintolat.
Hurjapäiset kokeilevat tandemriippuliitoa nousemalla köysihissillä jyrkkää rinnettä yli kilometrin korkealle lähivuorelle Salèvelle. Siellä voi myös lenkkeillä ja ihmetellä hyvällä säällä huikeita näkymiä Genevenjärvelle, Juravuoristoon ja Mont Blancille asti.
Kirjoittaja on Genevessä asuva vapaa toimittaja.