Kiihkeä katutanssikisa
Miljoonan randin sekki, vuoden sponsorisopimus ja tilaisuus näyttää taivaan merkit kierolle ex-poikaystävälle. Näiden palkintojen perässä akvaarionhoitajaksi jämähtänyt nuori tanssijalupaus Ntombi (Noxolo Dlamini) Umlazin townshipista kerää oman ryhmän Durbanin tiukimpaan tanssikisaan.
Etelä-Afrikan townshipeista, mustien asuinalueilta, on lähtenyt moni katutanssitrendi. Tähän maailmaan johdattaa viisiosainen nuorisosarja Jiva! Värikäs, sähäkkä ja vähän pinnallinenkin sarja on enimmäkseen kepeää saippuadraamaa – räppi pauhaa, Instagramissa kuhisee ja paljetit välkkyvät – mutta yhteiskunnan ongelmat vilahtelevat siellä täällä.
Elämä ei ole vain suhteita ja yökerhoja, vaan myös politiikkaa, protesteja ja perheen velvollisuuksia. Pääpaino on kuitenkin ruudulta vyöryvillä musiikkinumeroilla, joissa nähdään aitoja katutanssiryhmiä ja ensi kertaa näytteleviä tanssijoita.
→ Jiva! katsottavissa Netflixissä.
Kaupunkilaisia kriisin keskellä
Toimittaja-kirjailija Annu Kekäläisen reportaasi Kapkaupunkia viime vuosikymmenen jälkipuoliskolla koetelleesta vesikriisistä on ennen kaikkea kuvaus yhteisön selviytymisestä ja mukautumisesta.
Kirjan keskiössä on kaupunki, sen räikeät tuloerot, korruptio ja asukkaiden sitkeys ja nokkeluus. Kaikki joutuvat koetukselle yhteiskunnan materiaalisen perustan – tässä tapauksessa vesijohtojen ja viemäröinnin – romahtaessa. Kuten eräs kirjan haastateltavista huomauttaa: demokraattinen politiikka toimii niin kauan kuin putkistokin. Vedenkäytön rajoitukset ja hinnoittelu herättävät vastustusta, ja osa näkee koko kriisin pelkkänä salaliittona.
Selviytymisfilosofia saa uuden sovelluskohteen kirjan toisella puoliskolla, joka käsittelee koronapandemiaa Etelä-Afrikassa. Opit lienevät yhä laajemmin tarpeen ilmastonmuutoksen edetessä maapallolla.
→ Nollapäivät. Kun kaupunki kriisiytyy. Aviador 2021, 192s.
Reissutarinoita
Pitkin Etelä-Afrikkaa kulkeva Janette Leino raapaisee maan historiaa ja paikallisten ajatuksia 11-osaisessa podcast-sarjassaan. Samalla hän peilaa omaa valkoisuuttaan Etelä-Afrikan apartheid-menneisyyteen.
Osin englanninkielinen podcast ja eläväinen äänimaailma tuovat katujen elämän korviin kuin olisi oikeasti matkalla. Sisällössä kuljetaan paikoin tuttuja latuja: köyhät eivät ole onnen täyttämiä eikä vapaaehtoistyö paranna yhteiskuntaa. Kenties jokaisen sukupolven on tehtävä omat reppureissunsa ja käytävä etuoikeutensa läpi.
→ Janette ja Etelä-Afrikan monet kasvot -podcast kuunneltavissa Yle Areenassa.