Jamaika: Portia Simpson-Miller
Seuraavat vaalit: 2016.
Jamaikan pääministeri Simpson-Miller on tullut tunnetuksi etenkin kiivaana seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajana. Ennen viime joulukuussa voittamiaan vaaleja hän lupasi kumota homoseksuaalisuuden kriminalisoivan lain, mikä aiheutti kohua homofobiasta tunnetulla Jamaikalla.
Toinen Simpson-Millerin viimeaikainen kohuehdotus oli Jamaikan muuttaminen tasavallaksi. Pääministerin mukaan Jamaikan olisi jo aika seistä omilla jaloillaan ja valita valtionpäämieheksi presidentti Britannian kuningattaren sijaan.
Pääministeriyden ohella Simpson-Miller toimii puolustus-, kehitys-, informaatio- ja urheiluministereinä. Edellisen kerran Simpson-Miller toimi pääministerinä vuosina 2006–2007, maansa ensimmäisenä naisena.
Tunisia: Moncef Marzouki
Tunisian perustuslakia säätävä kokous valitsi vasemmistolaisen Marzoukin Tunisian väliaikaiseksi presidentiksi viime vuoden lopussa, lähes vuosi sen jälkeen, kun diktaattori Zine al-Abidine Ben Ali oli syrjäytetty. Marzouki on ammatiltaan lääkäri, mutta on työskennellyt eri ihmisoikeusjärjestöissä läpi uransa. Hän haastoi Ben Alin presidentinvaaleissa vuonna 1994, sai vankilatuomion ja muutti maanpakoon Ranskaan.
Presidenttinä, Tunisian hallinnon kakkosmiehenä pääministerin jälkeen, Marzoukilla on ensi huhtikuuhun saakka aikaa edistää maansa demokraattisia uudistuksia. Silloin väliaikaishallituksen mandaatista äänestetään uudelleen. Hallitus ja presidentti ovat luvanneet luoda maahan satojatuhansia uusia työpaikkoja, nostaa talouden kasvuun ja säätää kestävän perustuslain. Marzoukilla on ollut sovittelijan rooli: hän on muun muassa puolustanut islamistien oikeutta istua demokraattisesti valitussa hallituksessa.
Kausi katkolla: 2013.Botswana: Seretse Ian Khama
Seuraavat vaalit: 2014.
Botswanaa pidetään yhtenä Saharan eteläpuolisen Afrikan menestystarinoista: talous on kasvanut timanttien ansiosta, ja vuonna 2008 virkaansa noussut presidentti on saanut kiitosta muun muassa julkisten palvelujen saatavuuden, hallinnon demokraattisuuden sekä infrastruktuurin parantamisesta. Kenialainen The East African -sanomalehti rankkasi Ian Khaman yhdeksi Afrikan parhaista hallitsijoista vuoden 2011 presidenttilistauksessaan. Ian Khama on Botswanan ensimmäisen presidentin Seretse Khaman poika.
Kotimaassaan Ian Khamaa pidetään strategisesti taitavana poliitikkona. Viime aikoina hän on onnistunut kuromaan umpeen puolueensa BDP:n (Botswana Democratic Party) sisäisiä jakolinjoja ja suostuttelemaan puolueeseen jopa oppositiopuolueiden jäseniä.
Intia: Manmohan Singh
Teknokraattina pidetty Singh nousi Intian pääministeriksi yllättäjän paikalta vuonna 2004. Singhin suosion taustalla lienee maine taitavana taloustieteilijänä ja nöyränä poliitikkona, joka ei ole rähjääntynyt korruptioskandaaleissa. Ennen pääministeriyttään Singh työskenteli muun muassa Intian talousministerinä ja keskuspankin pääjohtajana.
Talousministerinä Singh oli yksi Intian talouden liberalisoinnin tärkeimmistä puuhamiehistä. Siksi myös Intian viime vuosien talousihme lasketaan osaksi hänen ansioitaan. Singhin nöyryyden merkkinä pidetään hänen autovalintojaan: hän on ajanut esimerkiksi Suzukin Maruti 800:aa, yhtä Intian-markkinoiden vaatimattomimmista henkilöautoista.
Kesällä Singh joutui arvostelun kohteeksi puoli Intiaa pimentäneen sähkökatkon vuoksi. Singhin arvostelukyky kyseenalaistettiin, koska hän siirsi sähköstä vastanneen energiaministerin sisäministeriksi, entistä vastuullisempiin tehtäviin.
Seuraavat vaalit: 2014.Argentiina: Christina Fernández de Kirchner
Seuraavat vaalit: 2015.
Fernández de Kirchner on maansa ensimmäinen vaaleilla valittu naispresidentti. Hän seurasi virassa miestään Néstor Kirchneriä vuonna 2007. Pariskunta keräsi suosiota jo herra Kirchnerin presidenttikaudella talous- ja sosiaalipolitiikallaan, joka vähensi työttömyyttä ja köyhyyttä.
Sittemmin argentiinalaisten riesaksi on noussut inflaatio, joka nelistää jopa 25 prosentissa. Monet ovat vaihtaneet pesoja dollareiksi pimeillä markkinoilla, sillä hallitus on rajoittanut yksityisten oikeutta valuutanvaihtoon. Keskuspankki puolestaan painaa uusia seteleitä kilpaa aikaa vastaan. Fernández de Kirchner esitteli kesällä uuden sadan peson setelin, jossa komeilee hänen esikuvansa Eva Perónin kuva.
Viime aikoina Fernández de Kirchner on saanut ulkomailta niskaansa arvosteluryöpyn liian vasemmistolaisena pidetystä kauppapolitiikastaan. Presidentti kansallisti äskettäin maan suurimman yrityksen, öljy- ja kaasuyhtiö YPF:n, jotta argentiinalaiset hyötyisivät maansa luonnonvaroista.
Mauritius: Navinchandra Ramgoolam
Ramgoolam toimii Intian valtameren saarivaltion pääministerinä toistamiseen. Mauritius on Ramgoolamin aikana kunnostautunut Transparency International -järjestön mukaan Afrikan vähiten korruptoituneena maana. Maa on saanut kiitosta myös Afrikan suotuisimmasta liiketoimintaympäristöstä.
Kuluvana vuonna Ramgoolam on ollut parrasvaloissa neuvotellessaan Britannian ja Yhdysvaltain kanssa Chagosin saariryhmästä. Saaret erotettiin Mauritiuksesta juuri ennen maan itsenäistymistä vuonna 1968, ja ne jäivät brittien hallintaan. Vuonna 1970 Britannia tyhjensi saaret alkuperäisistä asukkaista ja antoi Yhdysvaltain rakentaa alueelle tukikohdan. Jos Mauritius saa neuvotteluissa tahtonsa läpi, saaret palaavat osaksi Mauritiusta, ja Brittiläinen Intian valtameren alue lakkaa olemasta.
Seuraavat vaalit: 2013.