1.
Mistä löytää kaupungin sielun?
Ensin on käveltävä poispäin Maidan-aukiolta ja viereiseltä Hreštšatyk-pääkadulta. Suuntaa Poštovan ja Kontraktovan sivukujille. Podilin historiallisella alueella kiovalaiset nauttivat rennosta tunnelmasta, vanhasta arkkitehtuurista, mukavista kahviloista ja Dnipro-joen läheisyydestä.
Kivenheiton päässä on Kiovan Montmartreksi kutsuttu Andriivski Uzviz. Turisteista huolimatta monet taiteilijat asuttavat yhä jyrkkää mukulakivikatua. Siellä sijaitsee myös historiamuseo One Street Museum.
Kukkulan laella pääsee ihailemaan barokinaikaista Pyhän Andreaksen kirkkoa. Legendan mukaan pyhimys nosti ristinmerkin kukkulalle ja ennusti suuren kristillisen kaupungin perustamisen. Jyrkän nousun jälkeen voi rentoutua maisemakujalla, jossa paikallisetkin viettävät aikaa Liisa Ihmemaassa -sadusta vaikutteita saaneiden veistosten lomassa.
Pyhän Andreaan kirkko kohoaa kukkulalla keskustan kupeessa.2.
Mistä puhutaan?
Odotusten mukaisesti politiikasta. Ukrainassa järjestetään presidentin- ja parlamenttivaalit ensi vuonna, ja paikalliset miettivät, mitä tapahtuu seuraavaksi. Vuodesta 2014 Itä-Ukrainan yli 700 kilometrin mittainen raja Venäjän kanssa on ollut jännitteiden näyttämönä.
Silti Kiova ei ole mikään synkkä paikka. Toukokuun 26. päivänä kaupunki isännöi Mestarien liigan loppuottelua. Finaalin jälkeisenä päivänä juhlitaan Kiovan päivää konsertein ja ilotulituksin.
Paikalliset vitsailevat, että suositut kestopuheenaiheet kaupungissa ovat huonot tiet. Liikenneruuhkat ja iänikuiset korjaustyöt ovat Kiovassa arkipäivää.
3.
Minne mennä syömään?
Vuosien saatossa ukrainalaisista on kehkeytynyt varsinaisia hakoja perunan valmistuksessa. Maasta tulevat niin perunapannukakut, derunyt, kuin perunatäytteiset pelmenit eli mykyt.
Perinteistä punajuurista valmistettua borssikeittoa kannattaa tilata Maidan-aukiolla paikallisten nuorten suosimasta ravintolasta Ostannya Barykada (»Viimeinen barrikadi»). Modernissa ravintolassa on autenttinen tunnelma ja hienoja tapahtumia. Keiton kylkeen sopii valkosipulileipä, pampuški. Jos et ole keittoihmisiä, kokeile kanaa Kiovan tapaan. Laadukkaan leivänmuruilla kuorrutetun kanakotletin tunnistaa siitä, että sulanut voi tulvii ulos annoksesta ensimmäisen viillon jälkeen.
Jos mielit yhdistää ruokailun kulttuuriin, käy Art-Zavod Platformassa. Uniikki taidetila on avoinna huhtikuusta marraskuuhun. Entisen silkkitehtaan suojiin rakennetussa kokonaisuudessa on työhuoneita, katuruoan myyjiä, erilaisia työpajoja ja värikkäitä basaareja.
Kirjoittaja on ukrainalainen toimittaja, joka asuu Lontoossa.