1. Mistä löytää kaupungin sielun?
Suurkaupungin metrossa näkee, miten teheranilaiset reagoivat tulojensa riittämättömyyteen. 80 miljoonan asukkaan maassa työmarkkinoille saapuu joka vuosi lähes miljoona uutta työnetsijää. Koska maan johto ei pysty luomaan tarpeeksi uusia työpaikkoja, metroasemat ja vaunuosastot pursuvat erilaisia tavaroita kaupittelevia myyjiä. Sodan ja pakotteiden aikana he ovat oppineet tulemaan toimeen itsenäisesti. Kaupan on kotona valmistettuja asuja, liinavaatteita, koruja sekä erikoishintaisia kotitaloustarvikkeita. Ruuhka-ajan täpötäydessä vaunussa voi olla jopa parikymmentä kaupittelijaa.
Jos naisena matkustaa miesten vaunussa, miehet saattavat tarjota heti istumapaikkaa, eikä naisen läsnäoloon välttämättä reagoida mitenkään. Iranilaiset tuntevat maansa tiukat säännöt mutta soveltavat niitä itsenäisesti. Joissakin muissa arabimaissa yksin miesten vaunussa matkustava nainen joutuisi taatusti toisenlaisen huomion kohteeksi.
2.Mistä puhutaan?
Nousevista hinnoista ja siitä, miten huonotuloiset selviävät. Teheranilaisia kiinnostaa myös se, miten viime vuodenvaihteen protestiaalto vaikuttaa maan johtoon. Laaja korruptio ja siihen liittyvä yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus olivat nostattamassa iranilaisia kapinaan.
Protestien aikana maan viranomaiset sulkivat sosiaalisen median sovelluksen Telegramin, jolla on Iranissa 40 miljoonaa käyttäjää. Protestit levisivät 80 paikkakunnalle juuri Telegramin välityksellä. Tammikuun puolessa välissä maan presidentti Hassan Ruhani perui Telegramin sulkemisen. Maan konservatiivit arvostelivat ankarasti päätöstä, mutta iranilaisten enemmistö iloitsi käänteestä. Telegram on välttämätön myös miniyrityksille, joiden tilaukset saapuvat kuluttajille sovelluksen välityksellä.
3. Minne mennä syömään?
Iranin rikkaassa ruokakulttuurissa riisi on tärkein vatsan täyttäjä. Sitä valmistetaan niin pähkinöillä, granaattiomenatahnalla, munakoisolla kuin sahramillakin maustettuna.
Myös kanasta ja lampaanlihasta tehdyt ruuat saavat arominsa siitä, että lihaa haudutetaan sipulin, pähkinöiden, granaattiomenatahnan, tomaattien sekä sahramin ja kanelin kanssa.
Teheranin Taiteilijoiden foorumissa Honarmandam-
puistossa on kasvisravintola, jonka terassilla voi tarkkailla teheranilaisen älymystön sosiaalista elämää. Vahdat Hall -konserttitalon lähellä sijaitsevassa Reera-kahvilaravintolassa turisti pääsee aistimaan paikallisten suosimaa tunnelmaa.
Kirjoittaja on Lähi-itään erikoistunut vapaa toimittaja ja tietokirjailija.