Opiskelija-asuntolassa kuvatun videon yläreunassa lukee vanhemmat viisi vuotta sitten. Kameralle hymyilevä nuori nainen, tiktokkeri @olgamrzv, mukailee vanhempiensa neuvoa: »Kannattaa opiskella politiikan tutkimusta, niin ymmärrät poliittisia kehityskulkuja».
Parin sekunnin kuluttua musiikki vaihtuu dramaattiseksi ja videon yläreunaan ilmestyy vanhemmat nyt. Päätään pudistelevan ja silmiään pyörittelevän tiktokkerin eteen ilmestyvät tekstit: »Et ymmärrä mitään politiikasta, kaikki on liberaalia propagandaa ja poliitikan tutkimuksen yliopisto-opettajat ovat maanpettureita».
Videon kuvannut Olga esittäytyy profiilissaan Moskovan valtiollisen kansainvälisten suhteiden instituutin MGIMO:n opiskelijaksi. Hän on yksi Venäjällä vauhdilla kasvavan Tiktok-sovelluksen nuorista käyttäjistä.
Tiktok on mobiilisovellus, johon käyttäjät lataavat itse kuvaamiaan, yleensä vain 15 sekunnin pituisia videoita. Käyttäjiä sovelluksella on Venäjällä eri lähteiden mukaan yli 20 miljoonaa, mikä tekee siitä suositumman kuin Facebook. Kolmasosa Tiktokin käyttäjistä on alle 25-vuotiaita, joka neljäs on 25–35-vuotias.
Valtaosa Tiktokin sisällöstä on maasta riippumatta tanssivideoita ja sketsejä, joiden tarkoitus on palvelun mukaan »inspiroida luovuutta ja tuoda iloa». Poliittinen markkinointi on kielletty.
Se ei kuitenkaan ole estänyt poliitikan pesiytymistä Tiktokiin. Poliittinen sisältö on löytänyt Tiktokissa yleisönsä, ja poliitikot käyttävät alustaa tavoittaakseen erityisesti nuoria. Yhdysvalloissa republikaanien Tiktok-kollektiivilla oli syksyn presidenttivaalien alla lähes miljoona seuraajaa.
Venäjällä kantaaottavat videot ja niitä kuvaavat käyttäjät olivat harvassa ennen tämän vuoden alkua, vaikka sekä vallanpitäjät että oppositioaktivistit ovat kokeilleet Tiktokia poliittisena viestintävälineenä viimeisten parin vuoden aikana. Etenkin mielenosoitukset Habarovskissa ja Valko-Venäjällä innostivat tiktokkereita käsittelemään videoissaan politiikkaa.
Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin paluu Venäjälle, tämän pidätys ja oikeudenkäynti, video Vladimir Putinin miljoonapalatsista ja tammikuun laajat mielenosoitukset johtivat siihen, että hallintoa kritisoivaa sisältöä oli käyttäjien ja asiantuntijoiden mukaan Venäjän Tiktokissa enemmän kuin perinteistä viihdesisältöä. Tammikuun 23. päivän mielenosoituksen aattona Navalnyia kannattavilla aihetunnisteilla #vapausnavalnyille, #23tammikuuta ja #elä(köön)navalnyi merkittyjä videoita oli katsottu yli 200 miljoonaa kertaa.
Sitten poliittisten videoiden esiintyvyys lähti jyrkkään laskuun.
Tiktokissa menestyvät aiheet vaihtuvat normaalioloissa nopeasti, ja on vaikea ennustaa, mitkä videot lähtevät milloinkin lentoon sovelluksen suositusalgoritmin siivittämänä. Poliittisen sisällön vähenemistä alustalta selittää kuitenkin osaltaan viranomaisten reaktio Navalnyi-videoiden suosioon.
Venäjän mediaa valvova viranomainen Roskomnadzor vaati jo tammikuussa Tiktokia poistamaan sovelluksesta sisällön, jossa alaikäisiä »houkutellaan lainvastaisiin tekoihin», kuten mielenosoituksiin. Tiktok lupasi tehdä yhteistyötä mutta sai silti huhtikuussa lähes 30 000 euron sakon »laittoman» sisällön jakamisesta.
Tuohtuneet Tiktok-aktivistit ovat valittaneet, että Roskomnadzorin väliintulon jälkeen hallinnolle kriittisiä videoita on hävinnyt ja katsoja- ja tykkäyslukuja on nollattu ja peukaloitu. Vaikka Tiktok ei kerro yksityiskohtia moderaatiokäytännöistään ja suositusalgoritmistaan, puhuu se kuitenkin avoimesti sisällön »laadunvalvonnasta», josta vastaavat tekoälyn lisäksi paikallisesti palkatut työntekijät.
On myös mahdollista, että poliittisten videoiden tarjontaa on vähemmän: hallintoa kritisoineita nuoria tiktokkereita on erotettu koulusta ja uhkailtu poliisiasemilla, mikä on toiminut pelotteena muille. Jotkut uskovat Navalnyi-trendin innostaneen tiktokkereita kuvaamaan poliittisesti sävyttyneitä videoita vain saattaakseen katsojaluvut nousuun. Suositut tiktokkerit voivat ansaita elantonsa kaupallisena yhteistyönä tehdyistä videoista.
Tiktok-videot osallistuvat omalla tavallaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, esimerkiksi siitä, mikä on isänmaallista tai oikeudenmukaista. Käyttäjät asettavat rinnakkain Putinin palatsin loiston ja oman isoäitinsä pikkuruisen eläkkeen.
Poliittisesti värittyneet videot tunnistaa usein pelkästä äänestä: videoissa soivat taustalla Putinin hallintoa vastustavien esiintyjien, kuten teknoyhtye IC3PEAKin, musiikki, oppositiohahmojen lentävät lauseet ja Boney M -yhtyeen kappale Rasputin. Poliittinen sanoma on yhdistetty luovuuteen, nokkeluuteen ja tilannekomiikkaan.
Vaikka on mahdotonta sanoa, millaista sisältöä keskivertokäyttäjä näkee, tiktokkerit ja tutkijat ovat tunnistaneet teemoja, jotka toistuivat poliittisesti latautuneissa videoissa.
Sukupolvien välinen vastakkainasettelu on yksi poliittisten videoiden toistuvista teemoista. Videoissa peilataan kriittisesti ajattelevia nuoria Putinia sokeasti ihannoiviin vanhempiin, isovanhempiin ja opettajiin. Ne haastavat hallinnon luomaa kuvaa nykynuorisosta, joka on »pilalla» tai »kadotettu sukupolvi».
Taustalla soi usein parodiamielessä iskelmälaulaja Žhanna Prohorihinan kappale Putinin puolesta, joka alkaa sanoin: »Tiedätkö mitä tapahtuu ilman Putinia? Kaaos ja sota!»
Nuoret venäläiset, jotka hakevat tietoa ensisijaisesti internetistä, elävät erilaisessa informaatiokuplassa kuin vanhemmat televisiosukupolvet. Televisiopropagandan kritisointi on suosittu aihe Tiktokin politiikka-aiheisissa videoissa. Niissä tehdään parodiaa oppositiota ja mielenosoittajia demonisoivasta valtion mediasta.
Lue lisää nuorten suhteesta ja osallistumisesta politiikkaan Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2021.
Tiktok-videot osallistuvat omalla tavallaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, esimerkiksi siitä, mikä on isänmaallista tai oikeudenmukaista. Käyttäjät asettavat rinnakkain Putinin palatsin loiston ja oman isoäitinsä pikkuruisen eläkkeen tai kyseenalaistavat Navalnyin joutumisen murhayrityksen ja hallinnon sorron kohteeksi.
Paluuta media-alustan epäpoliittiseen menneisyyteen on vaikea kuvitella Roskomnadzorin uhittelusta huolimatta.
Poliittiset videot haastavat käyttäjiä tarkastelemaan asioita eri näkökulmista, ja algoritmin suosittelemat videot leviävät laajalle. Tässä piileekin Tiktokin merkittävin anti Venäjän yhteiskunnalle: alusta loi tammikuussa maahan kuin sattumalta vapaan yhteiskunnallisen keskustelun alueen, jossa eri ajatukset ja tulkinnat saivat tilaa ja jota valtaapitävien oli vaikea kontrolloida.
Kremlin yritys ostaa somevaikuttajilta viestintäpalveluita epäonnistui tammikuun mielenosoitusten alla. Monet tiktokkerit kertoivat arveluttavista yhteistyötarjouksista seuraajilleen. Palvelussa levisi listoja rahanahneista käyttäjistä, joilta oli tilattu hallinnon kantaa myötäileviä poliittisia videoita.
Toisin kuin viestipalvelu Telegram tai Facebookia muistuttava VKontakte, Tiktok ei mahdollista verkostojen rakentumista. On vaikea arvioida, kuinka moni poliittisesti kantaaottavia videoita kuvannut tai niistä tykännyt on valmis liittymään opposition toimintaan virtuaalimaailman ulkopuolella.
2020-luvun venäläisnuoriso kaipaa avointa yhteiskunnallista keskustelua, jolle valtamediassa ei ole tilaa. Maan hallinto pyrkii estämään tämän kaikin keinoin ja samalla lujittamaan konservatiivista aatepohjaa perustuslakia myöten. Alkuvuoden poliittisen sisällön aalto Tiktokissa voidaan tulkita tämän ristiriidan yhtenä ilmentymänä.
Tiktokkeri @bebelizzi_ ei sattumalta kuvaa Putinin kannattajia laput silmillä haparoivina syyttelijöinä, jotka toistavat sokeasti kolmea hallinnon propagandaväitettä Rasputinin tahtiin: »Tärkeintä ettei ole sotaa, meidät myydään Amerikkaan orjiksi ja palatsi ei ole hänen [Putinin] vaan hotelli».
Kirjoittaja on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa ja viimeistelee väitöskirjaa Venäjän ja Valko-Venäjän nuorisopolitiikasta ja -aktivismista Helsingin yliopistossa.