Siirry sisältöön

Miten Venäjä voi olla Naton rauhankumppani?

Teksti Anna-Kaisa Hiltunen

KUVAT: FLICKR

KUVAT: FLICKR

Venäjä on ollut puolustusliitto Naton rauhankumppa­ni vuodesta 1994, ja kumppanuussopimus on voimassa, vaikka käytännön yhteistyö on Ukrainan konfliktin vuoksi jäädytetty.

Nato ja Venäjä ovat toimineet yhdessä kriisinhallintaoperaatioissa Balkanilla. Lisäksi Venäjä on muun muassa osallistunut Afganistanin-operaation tukitoimiin. Venäjän sotilaallisessa ajattelussa Nato on kuitenkin yksi merkit­tävimmistä uhkista.

Miten Venäjä voi edelleen olla Naton rauhankumppa­ni, kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg Tampereen yliopistosta?

»Venäjä on Naton kumppani paperilla, koska Natossa ei ole erikseen päätetty, että kumppanuus lopetettaisiin. Puolustusliitossa on ajateltu, että suhdetta on hyvä yllä­pitää, jotta käytännön yhteistyöhön voidaan palata.»

»Naton ehto sille, että yhteistyöhön voitaisiin palata, on sama kuin Euroopan unionin ehto [Venäjän-vastais­ten pakotteiden purkamiselle]: se, että Venäjä lopettaa Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan separatistien tukemi­sen tai että Krimin asemasta ja Itä-Ukrainan tilanteesta päästään sopimukseen.»

»Käytännössä paluu yhteistyöhön edellyttäisi jonkin­asteisen luottamuksen palautumista ja myös Venäjän puolelta kiinnostusta kumppanuuden jatkamiseen.»

 

UP-lehti yritti saada kysymykseen vastausta sekä Maanpuolustuskorkea­koulusta että puolustusministeriöstä. Niistä asiaa ei haluttu kommentoida.