Siirry sisältöön

Kuumaa keittoa ja kansallismieltä

Kuumaa keittoa ja kansallismieltä

Puola. Varsovalaiset kyllästyivät odottamaan parannuksia sosiaaliturvaan ja asuntojen tarjontaan.

Teksti Sari Havukainen

Mistä löytää kaupungin sielun?

Varsovan sielu on vihreä. Kaupunkia halkovat valtavat puistoalueet tarjoavat mahdol­lisuuden niin rauhoittumiseen, lenkkeilyyn kuin taide-elä­myksiinkin. Jokainen puisto on omanlaisensa: kuninkaallinen Park Łazienkowski, luonto- ja taidereservaatti Królikarnia tai Pragan-kaupunginosan henki­reikä Park Skaryszewski Wisła-joen itäpuolella.

Mistä puhutaan?

Puolalainen kansalais­yhteiskunta osoitti voimansa, kun mielenosoitukset kerä­sivät kymmeniätuhansia ihmisiä kokoon ympäri Puolaa joulu–tammikuussa. Kaduilla marssittiin vapauden ja demo­kratian puolesta.

Lokakuun vaaleissa enem­mistön sai katolis-konserva­tiivinen Laki ja oikeus -puolue, jonka uudet lakihankkeet kaventavat oikeusvaltiota. Eniten demokratiaa uhkaa uusi laki, jonka nojalla perustus­lakituomioistuimen tuomarit valitaan puoluemandaatein. Puolueen valtaa pönkittävät myös lait, joilla julkisrahoittei­sen median ja valtionvirastojen johto on otettu valtapuolueen käsiin.

Puolalainen yhteiskunta on jakautunut: siinä missä suuri joukko on kauhuissaan poliit­tisesta nykymenosta ja pitää kehitystä takapakkina matkalla eurooppalaisuuteen, valtapuo­luetta kannattaa noin kolman­nes puolalaisista.

He elävät nyt oman puolu­eensa vallan tuomaa hurmosta, joka saa kansallismielisiä piir­teitä. Maan historia on täynnä arpeutumattomia haavoja, kuten Katynin joukkoteloituk­set vuonna 1940 tai Smolenskin lentokoneturma 2010. Viime vuosina poliittinen päätöksen­teko on ollut hidasta tai ole­matonta sosiaaliturvan paran­tamiseksi tai asuntotilanteen helpottamiseksi. Sosiaalisen epätasa-arvon tunne purkautui ulos viime vaaleissa.

Varsovalaisia perheitä puhuttaa valtapuolueen vaalilupaus 500 zlotyn eli reilun 100 euron lapsilisästä, jota maksettaisiin toisesta lapsesta alkaen. Moni haluaisi, että lapsilisän sijaan hallitus takaisi kaikille lapsille ilmaiset oppikirjat ja kouluruoan sekä -terveydenhuollon. Monen mielestä pullonkaulana on asuminen: jos olisi edullisia asuntoja, lapsiakin uskallettai­siin tehdä enemmän. Melkein joka kymmenes palkansaaja saa minimikuukausipalk­kaa, 1 850 zlotyä eli noin 450 euroa kuussa. Keskikokoinen vuokra-asunto Varsovassa ja muissa isoissa kaupungeissa maksaa noin 1 700 zlotyä.

Minne mennä syömään?

Puolalaisten kuntoiluinnostus ja kiinnostus terveelli­seen ravintoon ovat nostaneet edullisen soppakeittiön uuteen kukoistukseen. Maukkaita keittoja on vaikka kuinka, kuten hapankurkuista valmis­tettu ogórkowa tai punajuuri­liemi barszcz czerwony, joista tapaa nykyisin monenlaisia luovia versioita. Keitto kuuluu usein lounaspakettiin. Hyvä ruokabaari on esimerkiksi vanhastakaupungista länteen sijaitseva Vege Miasto, jossa saa taatusti vatsansa täyteen.

 

Kirjoittaja on teatteriammattilainen, tiedottaja ja vapaa kirjoittaja, joka asuu parhaillaan Varsovassa.