Siirry sisältöön

Nojatuolimatka alkuperäiskansojen Kanadaan

Teksti Matti Koskinen

Hylkeenpyyntiä perinteisin menetelmin. Kuva: Kingulliit Productions 2017.

Hylkeenpyyntiä perinteisin menetelmin. Kuva: Kingulliit Productions 2017.

Pakkosiirto ei unohdu

Kanadan inuiitinkielisen elokuvan kummisetä Zacharias Kunuk on vuosikymmenten ajan tuottanut fiktiota, dokumentteja ja animaatiota pohjoisen alkuperäiskansan elämästä. Hänen seitsemänosaisessa sarjassaan Hunting With My Ancestors paahdetaan koiravaljakolla yli kimaltelevien lumikenttien mursujen, jääkarhujen ja karibujen jahdissa. Ruhojen käsittelyä ei kaunistella.

Sarjaan on upotettu mukaan vuonna 2018 julkaistu dokumentti Kivitoo (What they Thought About Us), joka käsittelee inuiittiyhteisön pakkosiirtoa Baffininsaarella vuonna 1963. Ratsupoliisien tekemät pakkosiirrot olivat tavallisia varsinkin 1950-luvulla.

Vaikka maa jalkojen alla on karu ja kova, on yhteisön kytkös siihen vahva. Kunukin haastattelemien ikäihmisten äänessä kuuluu yhä järkytys juurten repimisestä.

Hunting With My Ancestors on katsottavissa kokonaisuudessaan kanadalaisen alkuperäis­kansojen tv- ja elokuvatuotantoja levittävän ­Isuma.tv­ -sivuston kautta.

Hunting With My Ancestors (2018) Isuma.tv

Pohjoinen mielikuvitus valloillaan

Kanadan alkuperäis­kansojen kokemuksia käsittelevä sarjakuva-antologia This Place: 150 Years Retold on poikkeuksellinen historiateos. Voittajien sijaan äänessä ovat historian selviytyjät, intiaanit ja inuiitit, jotka vastustivat eurooppalaisen valtion laajentumista tai löysivät elintilaa sen laitamilta. Tekijät, niin kirjoittajat kuin kuvittajatkin, ovat pääosin eri alkuperäiskansojen jäseniä.

Kanadan taiteen edistämiskeskuksen tuella julkaistu kokoelma ulottuu 1800-luvulta tulevaisuuteen ja Beaufortinmereltä ensimmäisen maailmansodan juoksuhautoihin. Shamanistinen ja animistinen uskomusperinne on läsnä monissa tarinoissa ja antaa tositapahtumiin perustuville kertomuksille tuulahduksen mielikuvitusta.

Yksi tähtihetki on sarjakuvanovelli nuoresta inuiittitytöstä, joka elää toinen jalka henkimaailmassa. Tyylikkään psykedeelisesti kuvitettu tarina avaa, miksi eurooppalaisten on vaikea ymmärtää inuiittien nimeämisperinteitä.

This Place: 150 Years Retold. Highwater Press (2019).