Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Pakina

Pakinoitsija Kärpänen katseli uuden ystävän mielistelyä

Kuunteluasema 358: Tarkkailuraportti 2

Teksti:
Julkaistu: 9.3.2023

Ääni A: Ai saatana, että vituttaa se matalamielinen b-luokan puolidiktaattori, joka tekee jotain halpamaista nappikauppaa meidän Nato-jäsenyytemme, Euroopan turvallisuuden ja koko liittouman uskottavuuden kustannuksella. Anteeksi nyt tällainen painokelvoton kielenkäyttö, mutta aivo repeää tähän urpouteen.

Ääni B: Ei se mitään, ei se kielenkäyttö täällä kahden kesken haittaa. Mutta älä nyt ihmeessä mene puhumaan julkisesti siitä kaverista tuolla tavalla.

A: Siitä kaverista? Tarkoitin kiroilua. Kai nyt siitä meidän tosi, tosi hyvästä kaverista ja arvoyhteisön pilarista saa sanoa ihan mitä haluaa. Vapaassa maassa ollaan ja niin edespäin.

B: No totta kai ollaan vapaa maa, mutta vapauden mukana tulee vastuu. Ihan turhaa on ärsyttää henkilöä, jolla on valta tällaisiin päätöksiin.

A: Vastuu ja vastuu. Ymmärrän, ettei tasavallan presidentti voi mennä haistattelemaan päin naamaa, vaikka varmaan joskus mieli tekisi, mutta tarvitseeko täällä ihan jokaisen pitää yllä jotain näytelmää?

B: Haluatko sitä Nato-jäsenyyttä vai et? Joskus pitää osata malttaa mielensä yhteisen hyvän puolesta.

A: Eihän tässä ole edes kysymys siitä, että se populisti oikeasti pahoittaisi mielensä. Hän vain käyttää demokratian vapaata puhetta tekosyynä kiristykselle, jota aikoi tehdä muutenkin.

B: Miksi sitten antaa hänelle lisää tekosyitä?

A: Ei tekosyitä anneta. Tekosyyt keksitään. Ne eivät ole oikeita syitä.

B: Mutta onhan se helpompi keksiä, jos annamme polttoainetta. Kenen pussiin siinä pelataan?

A: Ei tässä pelata mitään pussipelejä vaan käytetään ihan normaalia sananvapautta. Ihan sama vaikka painettaisiin johonkin Ulkopolitiikka-lehteen virallinen vinoilu, ei se muodosta mitään oikeaa syytä olla hyväksymättä Nato-jäsenyyttä. Mitä suomettuneisuuden paluuta sinä oikein kaipaat?

B: Suomettuminen oli aivan eri asia. Sitä paitsi tuo sana on aivan turhan leimaava eikä ota huomioon meidän vaikeaa tilannettamme ja sitä, miten hyvin selvisimme siitä käyttämällä vapauttamme vastuullisesti.

A: Niinkö se meni? Kuinka pitkälle olet sitten valmis menemään tässä vapauden vastuullisessa käytössä?

B: Ihan niin pitkälle, kun tarvitaan. Tämä siis ihan meidän kesken, ei sitä voi lehteen painaa.

Kärpänen

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa