Siirry sisältöön

Kuninkaan teltta suojaa arotuulelta

Kazakstanin pääkaupunki Astana on futuristinen haavekuva Euraasian arolla.

Teksti Toivo Martikainen

KUVA: WIKIMEDIA COMMONS/NINARAS

KUVA: WIKIMEDIA COMMONS/NINARAS

Mistä löytää kaupungin sielun?

Han Šatyr -ostoskeskuksesta. Kaupungin olemuksen tiivistyminen ostariin voi kuulostaa omituiselta, mutta Astanassa näin todella on. Arolla vallitseva mannerilmasto tarkoittaa, että talvella on reippaasti pakkasta ja kesällä kuuma. Pohjolasta saapunut vieras viihtyy pikkupakkasessa, mutta paikalliset ovat pääosin kotoisin muualta kuin vuonna 1997 pääkaupungiksi nostetusta Astanasta.

Kaikkein hullaantuneimpia astanalaiset ovat Han Šatyrista eli Norman Fosterin suunnittelemasta ”kuninkaan markiisista”, joka 150 metrin korkuisena maailman suurin teltta. Ostoskeskuksen ylimmästä kerroksesta löytyy uimaranta, jonka valkohiekka on tuotu Malediiveilta.

 

Mistä puhutaan?

Kadunmiehen kestopuheenaihe on ruuhkat. Ne ovat Astanassa kieltämättä ajoittain pahoja, kun julkista liikennettä on vähänlaisesti ja vauhdilla vaurastuneessa maassa auto on tärkeä statussymboli. Kaupungin vanhalla puolella voi liikkua mukavasti kävellen.

Astanassa järjestetään tänä kesänä maailmannäyttely, johon Suomikin osallistuu. Näyttelyaluetta viimeistellään kaupungin eteläosassa. Arkkitehtuuri on suureellista, kuten odottaa saattaa. Kazakstanin oma paviljonki on kerrostalon kokoinen lasimaapallo, joka jakautuu teemoittain kahdeksaan tasoon. Expon kattoteema on tulevaisuuden energia, mikä viestii osaltaan öljytuloilla elävän maan pohtivan keinoja hiilivetyriippuvuudesta irtautumiseksi ja talouden monipuolistamiseksi.

Expo toimii Kazakstanin kansainvälisen profiilin korottamisessa, ja kuluva vuosi on muutenkin maalle tärkeä. Kazakstan aloitti tammikuussa kaksivuotiskauden YK:n turvaneuvoston vaihtuvana jäsenenä, ja myös Astanassa isännöidyt Syyrian rauhanneuvottelut ovat nostaneet Kazakstania maailmankartalle.

 

Minne mennä syömään?

Astana on täynnä mainioita ruokapaikkoja ja uusia avautuu jatkuvasti. Keskiaasialainen keittiö painottuu hevosen- ja lampaanlihaan sekä tuhteihin pilahveihin. Kaupungissa on myös monta herkullista georgialaista ravintolaa, joiden salaatit, šašlik-vartaat ja hatšapuri-juustopiiraat saavat suun messingille. Kannattaa käydä myös Artjom-basaarissa, jossa on erinomainen valikoima Keski-Aasian hittituotteita eli pähkinöitä, manteleita ja kuivattuja hedelmiä. Kevään tullen saapuvat myös muhevat Taškentin tomaatit, joita voisi syödä kilokaupalla sellaisenaan.

 

Kirjoittaja työskentelee Suomen suurlähetystössä Astanassa.