Siirry sisältöön

Nojatuolimatka Thaimaahan

Teksti Matti Koskinen

Ovela Nanno ui pahantekijän liiveihin. Kuva: Netflix

Ovela Nanno ui pahantekijän liiveihin. Kuva: Netflix

 

Mysteerityttö saa koulut sekaisin

Nanno on koulun uusi tyttö, joka manipuloi ja paljastaa oppilaiden ja opettajien pimeät salaisuudet. Lukiolaisten metkut ovatkin melkoisia, kiristyksestä rikoksiin ja muuhun moraalittomuuteen, joten oikeutta yliluonnollisin – ja usein verisin – keinoin jakavalle Nannolle on jatkuvasti töitä.
Thaimaalainen nuorisosarja Girl from Nowhere on noussut valtavaksi hitiksi kotimaansa lisäksi ainakin Vietnamissa, Filippiineillä ja Brasiliassa, kiitos Netflix-levityksen. Sarja vetoaa muun muassa tosielämän otsikoista napatuilla juonenkäänteillä. Tyylillisesti se yhdistelee aasialaista urbaania kauhuperinnettä ja hempeää romantiikkaa.
Monet jaksoista käsittelevät seksuaalista häirintää ja tasa-arvokysymyksiä, luokkaeroja ja sosiaalisen median viidakkoa. Aiheet ja ongelmat kumpuavat thaimaalaisesta yhteiskunnasta ja sarja kiinnittyy vahvasti paikalliseen koulumiljööseen, mutta teinien peloissa ja haluissa on universaalia tarttumapintaa.

Girl from Nowhere
Netflix

Kymmenen tuntia mielenosoituksia

Thaimaata kymmenisen vuotta sitten kuohuttanut vastakkainasettelu pääministeri Thaksin Shinawatran poliittisen dynastian tukijoiden ja vastustajien välillä kiteytyi 2013—2014 protesteihin, jotka lopulta johtivat pääministeri Yingluck Shinawatran eroon. Kuukausien ajan hallitusta vastustavat keltapaidat ja sitä kannattavat punapaidat pitivät Bangkokia lukossa mielenosoituksillaan.
Räväkkänä esivallan kriitikkona tunnettu dokumentaristi Ing Kanjanavanit piti kamerat käynnissä protestien ajan. Materiaalista kasattu dokumenttiprojekti Bangkok Joyride (2017) on melkoinen pläjäys: lähes kymmenen tuntia rakeista kuvaa katutasolta ja tiedotusvälineistä, ilman selostusta. Äänessä eivät ole poliitikot tai kansanliikkeen johtajat, vaan tavalliset mielenosoittajat.
Istumalihaksia ja omistautumista vaativa kokonaisuus on katsottavissa Vimeo-palvelussa, jossa on myös Kanjavanitin elokuva Censor Must Die (2013). Siinä ohjaaja sukeltaa Thaimaan sensuuribyrokratian rattaisiin saadakseen kokeellisen Macbeth-filmatisointinsa pannasta.

Bangkok Joyride
Vimeo.com