Siirry sisältöön

Idän uusi unioni

Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin on ensi vuoden alussa määrä perustaa Euraasian talousunioni. Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi jo vuonna 2011, että tavoitteena on ottaa oppia EU:sta – ja välttää sen virheet. UP laittoi unionit vastakkain.

Teksti Anna-Kaisa Hiltunen & Veera Laine

Kauko Kyöstiö

Kauko Kyöstiö

Euroopan unioni

Koska perustettiin?

Euroopan hiili- ja teräsyhteisö 1952, Euroopan talousyhteisö 1958. Euroopan unioni talous- ja rahaliittoineen perustettiin 1993.

Jäsenvaltiot: 28

Väestö: 507 miljoonaa

Yhteenlaskettu bruttokansantuote (2013): 13 biljoonaa euroa

Kuka päättää?

Asiakohtaisesti kuka milloinkin. EU-maiden valtionpäämiehet linjaavat toimintaa EU:n huippukokouksessa. Lait säätää Euroopan parlamentti yhdessä Euroopan komission ja EU:n neuvostoon kokoontuvien kansallisten ministerien kanssa.

Viime vuosina monia tärkeimpiä päätöksiä on kuitenkin tehty Saksan aloitteesta valtionpäämiesten ja -naisten kesken, virallisen päätöksentekokoneiston ulkopuolella.

Kuka maksaa?

Suurin osa EU:n budjetista katetaan jäsenmaiden maksuosuuksilla ja arvonlisäveroilla. Eniten maksavat Saksa (noin 20 %), Ranska (17 %), Italia (12,6 %) ja Britannia (12 %).

Euraasian talousunioni

Koska perustettiin?

Perustamissopimus allekirjoitettiin 29. toukokuuta 2014, ja se astuu voimaan ensi vuoden alussa.

Jäsenvaltiot: 3

Väestö: 170 miljoonaa

Yhteenlaskettu bruttokansantuote (2013): 1,8 biljoonaa euroa

Kuka päättää?

Tärkeimmät asiat päätetään Euraasian komission korkeimmassa neuvostossa. Käytännössä ylintä päätösvaltaa käyttävät jäsenmaiden presidentit Vladimir Putin, Aljaksandr Lukašenka ja Nursultan Nazarbajev.

Taloudesta ja tullisäädöksistä päättää Euraasian talouskomissio. Se muodostuu Euraasian komission neuvostosta (jäsenmaiden varapääministerit) ja johtokunnasta (komission eri alaosastoja johtavat ministerit).

Kuka maksaa?

Talousunionin budjetti koostuu jäsenmaiden maksuosuuksista, joista päättävät jäsenmaiden presidentit. Ylivoimaisesti suurimpana maana Venäjä myös maksaa isoimman osuuden.