Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nojatuolimatka

Nojatuolimatka Brasiliaan: kamppailua sademetsistä ja rikosskandaaleja

Teksti:
Julkaistu: 7.9.2022
Bitaté Uru-eu-wau-wau (oikealla) ja muut valvontaryhmän jäsenet partioivat joella. Kuva: Alex Pritz/Amazon Land Documentary

 

Amazonin alkuperäiskansa ei alistu

Rumalta näyttää tuhottu sademetsä. Aktivisti lennättää droonia Amazonilla Uru-eu-wau-wau-alkuperäiskansan kotimetsissä Brasiliassa, lähellä Bolivian rajaa. Viljelijöille ja uudisraivaajille metsät ovat mahdollisuus uuteen vauraampaan elämään, johon presidenttikin rohkaisee.

Miten viedä Brasilia eteenpäin ja kenellä on oikeus metsään? Näihin kysymyksiin tiivistyy The Territory (2022) -dokumenttielokuva, jonka uru-eu-wau-waut kuvasivat osin itse vuosina 2018–2020.

Brasiliassa kukin voi omin kätösin raivata maansa loputtomiksi kuvitelluista sademetsistä, mikä alkuperäiskansalle tarkoittaa entistä ahtaampaa ja vaarallisempaa elämää. Mihin alkuperäiskansa niin paljon maata tarvitsee, pohtii yksi raivaajista. Viime vuonna metsien tuhoaminen oli suurinta 15:sta vuoteen.

Periksi uru-eu-wau-waut eivät anna. He kokevat olevansa maailman asialla: »Amazon ei ole vain Brasilian vaan maailman sydän.» Enää on vain saatava maailman huomio.

Kansainvälisesti tuotettu Alex Pritzin ohjaus palkittiin Sundance-elokuvajuhlissa alkuvuodesta. Lähikuvissa kuin välipaloina elokuva tuo hienosti esiin, ettei kyse ole vain ihmisten kamppailusta: metsät ovat miljoonien muurahaisten ja muiden eliöiden koti.

The Territory esitetään Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaalilla 15.–25.9. Helsingissä.

 

Pöyristyttävä rikosvyyhti

Wallace Souzan uskomaton, synkkä ja kiemurainen rikostapaus on melkeinpä liian hurja tositarinaksi. Manausin paikallinen tv-julkkis paljasti villissä ohjelmassaan rikoksia, kävi huumekartelleja ja korruptiota vastaan ja ratsasti kansansuosiolla politiikkaan.

Vuonna 2009 kävi ilmi, että Souza oli tilannut palkkamurhia, joita sitten ohjelmassaan »tutki», ja tv-show olikin kulissi hänen huume- ja rikosimperiumilleen. Vai lavastiko sittenkin alamaailma vihaamansa julkkiksen?

Vuonna 2019 tehdyssä sarjassa vyyhti sen kuin kiihtyy ja katsojan pää pyörii. Käänteet ovat kirjaimellisesti nopeita: Tapaus sai eräänlaisen päätöksen, kun Souza kuoli sydänkohtaukseen 2010.

Seitsemänosainen sarja maalaa Manausin korruption, väkivallan ja huumeiden hornankattilana, jolle Souzan kovaotteinen Hannu Karpo -hahmo oli joko pitelemätön kansan puolustaja tai kaksinaamainen peto.

Rikollisen hyvä ohjelma Netflixissä.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu