Ilmavoimien uudeksi hävittäjäkoneeksi on viisi ehdokasta: yhdysvaltalaiset F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35, ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.
Miksi tarjouspyyntöä ei lähetetty venäläisille hävittäjävalmistajille, kuten MiGille ja Suhoille?
Asiaan vaikuttaa kaksi seikkaa, kertoo strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen puolustusministeriöstä.
Ensinnäkin osana Venäjään kohdistettuja pakotteita EU:n neuvosto on kieltänyt puolustustarvikkeiden kaupan Venäjän kanssa. EU-maana Suomi ei voi siis ostaa Venäjältä aseita, ellei pakotteita poisteta.
Suhoi Su-30 on kelvannut Venäjän lisäksi muun muassa Intian ja Vietnamin ilmavoimille. Kuva: Alex Beltjukov/Wikimedia CommonsHävittäjävalintaan vaikuttaa myös vaatimus kansainvälisestä yhteensopivuudesta, joka on kirjattu Suomen puolustusselontekoon. Vuonna 2017 hyväksytyssä selonteossa todetaan muun muassa, että puolustuskykyä kehitettäessä huomioidaan »puolustusyhteistyön mahdollisuudet ja kansainvälinen yhteensopivuus sekä varmistutaan siitä, ettei mahdolliselle sotilaalliselle liittoutumiselle muodostu käytännön esteitä.»
»Se ei sinänsä olisi estänyt tieto- tai tarjouspyynnön lähettämistä Venäjälle, mutta hyvin todennäköisesti kyseinen vaatimus olisi pudottanut venäläisen konekandidaatin kilpailusta», Puranen sanoo.