Nojatuolimatka

Nojatuolimatka Kaakkois-Aasiaan: Muovijätettä, diktaattorin rouva ja toimintaviihdettää

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 22.5.2020

Maailman muovit Malesiassa

Vastuu maailman muoviongelmasta on kierrätystä korostamalla vieritetty kuluttajille. Todellisuudessa vain pieni osa muovista on kierrätettävää, toteaa Netflixin Broken-dokumenttisarjan jakso, joka käsittelee muoviongelmaa Malesiassa. Kiinassa muovin polttaminen aiheutti sen mittakaavan terveys- ja ympäristöongelmia, että maa asetti
jätemuoville maahantuontikiellon. Kaakkois-Aasiasta, erityisesti Malesiasta, tuli seuraava muovin kaatopaikka. Broken korostaa, että kierrättäminen ei riitä vaan kulutustapoja on muutettava. Tieteen ja teollisuuden rooli on ratkaiseva. Tarvitaan muovia korvaavia, vastuullisia vaihtoehtoja.
→ Broken (2019), Netflix.

 

Seteleitä ja sortoa Filippiineillä

Lauren Greenfield kuvaa dokumentissaan Filippiinien entisen diktaattorin Ferdinand Marcosin lesken itseään säälivänä, vallanhimoisena ja oman yltäkylläisyyden kuplansa sokaisemana 90-vuotiaana. Marcosien valtakausi 1965–1986 tunnetaan nepotismista ja korruptiosta. Dokumentin läpi Imelda Marcos haikailee takaisin valta-asemaan. Absurdeja tarinoita riittää: esimerkiksi ulkosuhteiden onnistumisista Marcos mainitsee lämpimät kohtaamisensa Muammar Gaddafin, Maon ja Saddam Husseinin kanssa. Nyt Filippiinejä johtaa väkivaltaisin ottein presidentti Rodrigo Duterte. Kun Marcosien ja Duterten kytkökset mainitaan, käy selväksi, että kuninkaantekijällä on vielä yksi tavoite: saattaa oma poika valtaan.
→ Lauren Greenfield: Imelda Marcos, kuninkaantekijä (2019). Yle Areenassa kesäkuuhun saakka.

Imelda Marcos

Toimintaviihdettä Indonesiasta

Indonesiassa asuu 267 miljoonaa ihmistä, mutta valkokankaita maassa on noin 1 700. Määrä on kuitenkin kasvussa, sillä Indonesia on maailman nousevia elokuvamaita. Maan filmiteollisuus on viime vuosina kasvanut lähes 30 prosentin vuositahtia. Tienraivaaja
oli walesilaisemigrantti Gareth Edwardsin ohjaus The Raid vuodelta 2011. Hurjapäisen
brutaali toimintaelokuva teki näyttelijä-stunttimies Iko Uwaisista kansainvälisen tähden ja levitti yleisön tietoon perinteistä kamppailulajia nimeltä pencak silat, joka sai vuonna 2019 Unescon kulttuuriperintöstatuksen. Indonesialaista väkivaltaviihdettä ja pencak silatia voi äimistellä esimerkiksi Netflixin levitykseen päässeessä elokuvassa Headshot, jonka pääosassa muistinsa menettäneenä kostajana toimii itse Uwais.
→ Kimo Stamboel & Timo Tjahjanto: Headshot (2016), Netflix.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu