Mistä löytää kaupungin sielun?
Miljoonan asukkaan Jerevanissa neuvostoliittolainen rakennusperinne kohtaa vanhan kaukasialaisen kulttuurin. Suurvaltojen puristuksessa pieni Armenia on imenyt vuosisatojen ajan vaikutteita Iranista, Turkista ja Venäjältä – samalla kun suurin osa armenialaisista on hajonnut maailmalle.
Jerevanin keskustan puistot, kadut ja ruokapaikat ovat viihtyisiä. Keskustan liepeillä jykevät bränditehtaat tislaavat maailmanluokan digestiiviä Ararat- ja Noy-tuotemerkeillä. Jos kaupungin sielua ei löydä niistä, sitä on syytä etsiä ympäröivistä vuoristoista.
Kuningas Tiridates III julisti Armenian maailman ensimmäiseksi kristilliseksi valtioksi vuonna 301. Apostolisen kirkon varhaisimpiin vaiheisiin voi tutustua Etchmiadzinin katedraalissa tai Geghardin luostarissa, jotka ovat tunnin ajomatkan päässä. Yli 5 000 metriin kohoavan raamatullisen Ararat-vuoren luminen huippu on Turkin puolella mutta näkyy Geghardin tieltä.
Mistä puhutaan?
Arviolta puolitoista miljoonaa armenialaista, noin puolet väestöstä, kuoli ottomaanien ja nuorturkkilaisten järjestämissä kansanmurhissa vuosina 1894–1916. Jerevanin ulkopuolelle rakennettu Kansanmurhan museo hiljentää kävijän valokuvillaan ja kertomuksillaan.
Kansanmurhan kaikuja voi nähdä siinä jääräpäisyydessä, jolla Armenia on pitänyt kiinni Vuoristo-Karabahista ja sen ympäriltä valloittamistaan alueista Azerbaidžanissa. Naapurimaat sotivat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuosina 1992–1994. Konflikti on jatkunut siitä asti hiljaisella liekillä. Sota koskettaa asevelvollisia, ja militarisoituminen näkyy jopa katumuodissa.
Armenia on liukunut Venäjän mallin mukaiseen »ohjattuun demokratiaan». Oppositio saa äänensä kuuluviin lähinnä verkkolehdissä ja nettilähetyksissä. Nuoret katsovat työn ja toimeentulon toivossa länteen. Vuonna 2015 opiskelijat protestoivat Jerevanissa energian hinnankorotuksia vastaan. Viranomaiset hajottivat mielenosoituksen väkivalloin, mutta joutuivat lopulta peräytymään.
Minne mennä syömään?
Avotulella vartaina paistettu liha, horovats, on kaukasialaisen keittiön kulmakivi. Lampaan tai possun kanssa tarjotaan lavash-leipää, kotijuustoa sekä tuoreista kasviksista, pähkinöistä, pavuista ja yrteistä valmistettuja höystöjä. Taikinan sisään leivotut liha- ja kasvisnyytit hinkalit ovat venäläisiä serkkujaan pelmenejä isompia.
Syyrialais-armenialainen ravintola Derian on syrjässä sisäpihalla, mutta kattaa pöytään ensiluokkaisia Lähi-idän herkkuja parilla eurolla annosta kohti. Hyvän paikallisen illallisen voi syödä ydinkeskustan Vostan by Tsiranissa.