Tyhmä kysymys

Säilyykö englanti EU:n työkielenä?

Teksti:
Julkaistu: 7.3.2019
kuva: Pietro Naj-Oleari / EU

Euroopan unionissa on 24 virallista kieltä mutta työkieliä vain kolme. Englantia, ranskaa ja saksaa käytetään unionin sisäisessä neuvottelussa ja viestinnässä. Kun Britannia jättää EU:n, englanti on asukkaiden käyttämä pääkieli enää yhdessä jäsenmaassa, viiden miljoonan asukkaan Irlannissa.

Brexit on herättänyt huolen siitä, että ranskan asema EU:n työkielenä vahvistuu ja englannin heikkenee. Pysyykö englanti unionin työkielenä jatkossakin?

Mikael Reiman Euroopan komission Suomen-edustustosta kertoo, ettei huoli ole aiheellinen. »Vuosien saatossa englanti on noussut dominoivaan asemaan».

Ylivoimaisesti suurimmalle osalle esimerkiksi virkamiehistä vahvin toinen kieli on englanti», hän sanoo. Reimanin mukaan englannin asema työkielenä vahvistui erityisesti vuoden 2004 jälkeen, kun unioniin liittyi useita Itä-Euroopan maita.

Ranskalla on vahvat kielipoliittiset perinteet, ja osa ranskalaisista kenties toivoo, että ranskaa puhuttaisiin EU:ssa englantia enemmän. Maa ei kuitenkaan voi tehdä sellaista päätöstä yksin eikä englannin suosio näytä hupenevan. Englantia opiskellaan EU-maissa eniten vieraana kielenä.

»Yksi maa lähtee, mutta kieli pysyy», Reiman tiivistää. Englanti jää viralliseksi kieleksi myös kahteen jäsenmaahan: Maltaan ja Irlantiin.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu