Resilienssi on politiikan tutkimuksen muotitermi, jolla viitataan siihen, kuinka yhteiskunnat ovat varautuneet häiriötilanteisiin. Suomeksi sitkoisuutta tai joustokestoa kaivataan etenkin huoltovarmuuteen ja yhteiskuntien kokonaisturvallisuuteen. Alun perin resilienssin käsitettä on käytetty psykologiassa, jossa sillä viitataan yksilön tai ryhmän kykyyn selvitä yllättävästä, traumaattisesta tapahtumasta.
Miten yhteiskuntien resilienssiä voidaan organisaatiopsykologian näkökulmasta lisätä, johdon valmentaja ja ryhmäresilienssicoach Jarmo Manner BoMentis-valmennusyrityksestä?
»Yhteiskuntien sisäinen luottamus, yhteenkuuluvuuden tunne ja oikeudenmukaisuuden kokemus ovat resilienssille tärkeitä. Niiden avulla yhteisöt voivat tutkimusten mukaan selvitä muita nopeammin esimerkiksi luonnonkatastrofeista.
»Epäoikeudenmukaisuuden tunne vähentää yhteenkuuluvuutta ja hajottaa sosiaalisia verkostoja. Siksi on tärkeää, että yhteiskunnassa on sosiaalisesti ristiin meneviä verkostoja, eli ihmiset tuntevat eri yhteiskunnallisten ryhmien edustajia. Lisäksi on huolehdittava esimerkiksi viranomaisten luotettavuudesta ja lahjomattomuudesta. Tämä voimistaa luottamusta.»