Venäjä on ollut puolustusliitto Naton rauhankumppani vuodesta 1994, ja kumppanuussopimus on voimassa, vaikka käytännön yhteistyö on Ukrainan konfliktin vuoksi jäädytetty.
Nato ja Venäjä ovat toimineet yhdessä kriisinhallintaoperaatioissa Balkanilla. Lisäksi Venäjä on muun muassa osallistunut Afganistanin-operaation tukitoimiin. Venäjän sotilaallisessa ajattelussa Nato on kuitenkin yksi merkittävimmistä uhkista.
Miten Venäjä voi edelleen olla Naton rauhankumppani, kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg Tampereen yliopistosta?
»Venäjä on Naton kumppani paperilla, koska Natossa ei ole erikseen päätetty, että kumppanuus lopetettaisiin. Puolustusliitossa on ajateltu, että suhdetta on hyvä ylläpitää, jotta käytännön yhteistyöhön voidaan palata.»
»Naton ehto sille, että yhteistyöhön voitaisiin palata, on sama kuin Euroopan unionin ehto [Venäjän-vastaisten pakotteiden purkamiselle]: se, että Venäjä lopettaa Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan separatistien tukemisen tai että Krimin asemasta ja Itä-Ukrainan tilanteesta päästään sopimukseen.»
»Käytännössä paluu yhteistyöhön edellyttäisi jonkinasteisen luottamuksen palautumista ja myös Venäjän puolelta kiinnostusta kumppanuuden jatkamiseen.»
UP-lehti yritti saada kysymykseen vastausta sekä Maanpuolustuskorkeakoulusta että puolustusministeriöstä. Niistä asiaa ei haluttu kommentoida.