EU-maa Unkarin pääministeri Viktor Orbán totesi kesällä, että maassa tulisi hylätä liberaali demokratia ja rakentaa sen sijaan illiberaalivaltio kansallisvaltiolliselle perustalle. Lausunto tuntuu olevan vastoin EU:n perusarvoja, joihin kuuluu vapaa ja demokraattinen oikeusvaltio. Voiko EU näyttää jäsenmaalleen ovea, valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen?
”EU:n perussopimuksissa ei ole säännöksiä erottamisesta. Sen sijaan jäsenvaltio voi erota itse, tai jäsenvaltiota vastaan voidaan käyttää perussopimuksen mukaista sanktiomenettelyä. Sen mukaan Eurooppa-neuvosto voi ensin yksimielisesti todeta, että jokin jäsenmaa vakavasti ja jatkuvasti rikkoo unionin perusperiaatteita, kuten kansanvallan, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien kunnioitusta. Vakava loukkaus voisi olla esimerkiksi joihinkin kansanryhmiin kohdistuva systemaattinen syrjintä tai tuomioistuinlaitoksen riippumattomuuden vaarantaminen.”
”Sitten Eurooppa-neuvosto voi määräenemmistöllä päättää pidättää väliaikaisesti jäsenvaltiolle kuuluvat oikeudet, kuten valtion edustajan äänioikeuden neuvostossa.”
”Jäsenyysvelvoitteet kuitenkin säilyvät, eli maan on edelleen noudatettava EU-oikeutta ja toimeenpantava esimerkiksi direktiivejä. Sanktiomenettelyn käytön kynnys on hyvin korkea, ja menettely on äärimmäinen toimenpide.”