Maailmassa on viisi laillista ydinasevaltaa: Yhdysvallat, Venäjä, Britannia, Ranska ja Kiina. Vaikka ne kuuluvat vuonna 1970 voimaan astuneeseen ydinsulkusopimukseen (Nuclear Non-proliferation Treaty, NPT), niillä on kansainvälisoikeudellinen lupa ydinaseisiinsa, koska ne ehtivät tehdä ydinräjäytyksiä ennen vuotta 1967.
Lisäksi ydinaseita on Pakistanilla, Intialla ja Israelilla. Maat eivät ole mukana ydinsulkusopimuksessa. Pohjois-Korea puolestaan vetäytyi sopimuksesta vuonna 2003 ja on tehnyt ydinkokeita.
Iranin ydinohjelmaa valvotaan tehostetusti. Miksi Iranilla ei saisi ollaydinasetta, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen dosentti Stefan Forss?
”Koska Iran on ydinsulkusopimuksen jäsen, sillä ei saa olla ydinasetta. Jos Iran hankkisi ydinaseen mutta yrittäisi pysyä sopimuksen jäsenenä, tilanne olisi aika omituinen.”
”Intia, Pakistan ja Israel eivät kuulu ydinsulkusopimukseen, ja siksi maita ei voi kansainvälisoikeudellisesti moittia, vaikka niillä ydinaseita onkin. Ydinsulkusopimuksen allekirjoittaneet maat ovat puolestaan liittyneet mukaan ydinaseettomina, eli ne eivät saa hankkia ydinaseita.”
”Jos Iran vetäytyisi ydinsulkusopimuksesta, maa myöntäisi tavoittelevansa jotakin sellaista, mikä ei sopimuksen sisällä ole sallittua. Eri asia olisi, toimisiko Iranin mahdollinen ydinase. Ulkovallat kuitenkin todennäköisesti uskoisivat, että Iranilla olisi toimiva ydinase, ja vetäisivät tästä kovia turvallisuuspoliittisia johtopäätöksiä.”