Uutisissa ja kansainvälisen politiikan kirjallisuudessa puhutaan aika ajoin ”lännestä”, joka katsoo asioita tietystä näkökulmasta, toimii ja ottaa kantaa. Nyt lännestä puhutaan esimerkiksi Iranin ja Syyrian yhteydessä: kuinka lännen pitäisi niiden toimiin reagoida? Monesti oletetaan, että lukija osaa itse päätellä, mitkä maat kuuluvat länteen.
Kuinka länsi määritellään kansainvälisen politiikan käsitteenä, Jyväskylän yliopiston maailmanpolitiikan professori Pekka Korhonen?
”Länsi on kylmän sodan aikainen käsite, eikä sitä ole helppo määritellä nykyään. Kylmän sodan aikana länteen kuuluivat kaikki Yhdysvaltain liittolaiset ja kehittyneet neutraalit valtiot, mukaan lukien Japani, Etelä-Korea, Taiwan ja Singapore. Käsite on kuitenkin murenemassa. Se korvataan mantereiden nimillä.”
”Suomessa ajatellaan, että maamme on osa länttä. Yhdysvalloissa ja Kanadassa Eurooppaa ei kuitenkaan välttämättä ajatella länneksi. Pohjois-Amerikassa katsotaan yhä voimakkaammin, että länsi on yhtä kuin Yhdysvallat ja Kanada. Eurooppa lähenee pikemminkin mystistä itää, orienttia, joka kamppailee talous- ja demografiaongelmiensa kanssa.”
”Toisaalta lännen käsite liittyy siihen arvomaailmaan, jossa puhutaan ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen tärkeydestä. Siinä Eurooppa ja Yhdysvallat hahmottuvat yhdeksi länneksi.”