Nojatuolimatka

Nojatuolimatka Afrikan sarveen: Asejoukkoja, salakuljettajia ja kiihtyvä sisällissota

Teksti: Mathilda Salo
Julkaistu: 3.12.2020
Aseellisia ryhmiä vilisevässä Somaliassa turvallisuus nielee rahaa.

Pormestarikaan ei ole turvassa Somaliassa

Mogadishun pormestari Abdirahman Omar Osman päätti viime vuonna poikkeuksellisesti lähteä iltakävelylle tervehtimään kaupunkinsa asukkaita. Pidetty, aiemmin Britanniassa työskennellyt Osman ei halunnut antaa pelolle sijaa. Turvallisuustoimet olivat äärimmäiset – mutta lopulta pormestari ei ollut turvassa edes työaikanaan. Hän sai surmansa pari viikkoa myöhemmin terroristijärjestö al-Shabaabin iskussa, jonka toteutti pormestarin oma työntekijä.

Dokumentti esittää lohduttoman kuvan maasta, jossa al-Shabaab hallitsee edelleen merkittäviä alueita ja länsimaiden tukirahat valuvat paitsi korruptioon myös mittaviin turvallisuustoimiin. Valtion perustoimintojen ja pankkijärjestelmän puuttuessa klaanijohtajien asema korostuu ja arkinen rahaliikenne hoituu tekstiviestein.
→ Ulkolinja: Somalia tuuliajolla. Katsottavissa Yle Areenassa.

Etiopia luisui sisällissotaan

Yksi Afrikan polttavimmista kysymyksistä on Etiopian kriisi, todetaan International Crisis Groupin (ICG) podcastissa Hold Your Fire. Etnisiin ryhmiin pohjautuva liittovaltiojärjestelmä ja viimeaikaiset yhteenotot ovat suistaneet Afrikan sarven valtion sisällissotaan.

Pääministeri Abiy Ahmed aloitti sotatoimet marraskuussa Tigrayn kansan vapautusrintamaa vastaan. Tilanne on lyhyessä ajassa kärjistynyt, kymmenet tuhannet ovat paenneet maasta ja konfliktin pelätään uhkaavan koko alueen vakautta. ICG:n vanhemman analyytikon William Davisonin mukaan vähemmistöoikeuksien lisääminen olisi tarpeellista tilanteen vakauttamiseksi.
→ International Crisis Groupin The Horn – ja Hold Your Fire! -podcastit. Kuunneltavissa Spotifyssa ja Apple Podcastissa

Heroiini löysi reittinsä Keniasta

Heroiinin kauppareitti Afganistanista Lähi-idän kautta Eurooppaan ja muualle maailmaan on viime vuosina tukkeutunut etenkin Syyrian sodan ja Euroopan tiukentuneen rajavalvonnan vuoksi. Siksi huumekartellit ovat etsineet uusia reittejä, joista merkittäväksi on noussut Itä-Afrikan reitti Kenian satamakaupunki Mombasan kautta.

CIA:n entisen analyytikon Amaryllis Foxin dokumentin mukaan kartellit valitsevat huumekaupan keskuksiksi mielellään maita, joiden hallintojärjestelmä on suhteellisen vakaa ja joissa rahoitus- ja kuljetusinfrastruktuuri sekä tietoliikenneverkko toimivat. Kenia täyttää kriteerit – ja kaupunkien slummeista löytyy aina niitä, jotka ovat valmiita kokeilemaan onneaan kuriireina tai kauppiaina.
→ The Business of Drugs. Katsottavissa Netflixissä.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu